zondag 25 november 2018

Het mooiste doelpunt ooit #329

Regelmatig heb ik het mijzelf afgevraagd. Wat is nu het mooiste doelpunt dat ik ooit heb gezien? Wekelijks vallen er doelpunten om je vingers bij af te likken. Probeer de mooiste maar eens te kiezen.

Zoveel dingen zijn bepalend: Het niveau waarop het gebeurd, het moment in de wedstrijd, de manier waarop je de wedstrijd beleefd en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Op mijn Hyves stond heel lang het filmpje van Zlatan Ibrahimovic met zijn weergaloze solo namens Ajax tegen NAC. Maar Zlatan heeft inmiddels zo'n oeuvre dat ook deze solo in het niet valt en vooral nog opvallend is omdat het zijn laatste doelpunt voor Ajax was.

Wat te denken van de solo van Diego Maradona tijdens het WK 1986? Ik was nog niet geboren en toch kan ik hem bijna tot in detail beschrijven. 

Afgelopen voorjaar schreef Gareth Bale in de Champions League finale met een weergaloze omhaal ook zo'n doelpunt bij die we misschien wel nooit meer gaan vergeten. 

Marco van Basten? Ik weet het. Ook prachtig. En dat beperkt zich niet tot die omhaal tegen Den Bosch.

Afstandsschoten en vrije trappen vind ik vaak een ander verhaal. Er zijn vele namen die hiermee furore maakten en ze zijn prachtig om een avondje te Youtuben, maar ik blijf zeggen dat op de centrale verdediger van pak 'm beet het zevende van VV Vleuten per ongeluk de bal zo kan raken dat hij in de kruising vliegt. Een vrije trap van Pierre van Hooijdonk tegen Freiburg herinner ik mij nog wel. Uit onwaarschijnlijke hoek. Er zijn topvoetballers die het in een leeg doel niet gelukt was.

En dan Dennis Bergkamp. Dan blijven er twee doelpunten hangen. Natuurlijk die op het WK1998 tegen Argentinie (u weet wet: Dennis Bergkamp! Dennis Bergkamp! Bergkáááámp! Dennis Bergkáááááááááááámp.... Jaaaajajaaajajaaaaa). Het moment en de schoonheid van het doelpunt kwamen daar misschien wel op het juiste moment samen.

Maar het allermooiste doelpunt vind ik onderstaande. Opnieuw Dennis Bergkamp. Het is het duel tussen de nummer 2 en 3 van de competitie. Arsenal en Newcastle United. Na tien minuten speelt Robert Pires zijn teamgenoot Dennis Bergkamp aan. Die doet iets, wat veel voetballers op een leeg veld nooit zal lukken. De verdediger die het moest doorstaan heet Nikos Dabizas. Hij zal later verklaren dat hij twijfelt of Bergkamp het wel zo bedoeld had. Ik weet zeker dat dit zo is. Je ziet het aan alles. Voor mij het mooiste doelpunt ooit.En nu jullie: Wat is het mooiste doelpunt dat je ooit gezien hebt?

Geen opmerkingen: