dinsdag 16 oktober 2018

Tien keer Belgie tegen Nederland #289

Belgie - Nederland #289

Het is lang geleden, maar zeker na de 3-0 overwinning op de oosterburen is er opeens weer vertrouwen in ons Oranje. Vanavond staat er een vriendschappelijk duel met de zuiderburen (mocht u geografisch niet zo onderlegd zijn, dat is België) op het programma. Tien weetjes over deze Derby der Lage Landen dat in het Heizelstadion afgewerkt zal worden.

 • Zodeknetters! Nederland speelde al 126 (!) keer tegen de Belgen. Dat is natuurlijk ook makkelijk uit te leggen. Zeker in de beginjaren van het voetbal had dit natuurlijk vooral geografische redenen. Toen vloog men niet zo makkelijk naar bijvoorbeeld Spanje om even een balletje te trappen. Alleen al voor de Tweede Wereldoorlog werd er 62 keer tegen elkaar gespeeld. Waarvan 58 keer vriendschappelijk.
 • De balans is voor Oranje positief. Van de 126 wedstrijden wisten we er 55 in ons voordeel te beslissen. Dat de Belgen wel een serieuze tegenstander zijn wordt gesymboliseerd door 41 nederlagen. Dertig keer bleef het duel onbeslist.
 • Om records te breken moet er heel wat gebeuren vanavond. De grootste nederlaag van Oranje tegen de Belgen stamt uit 1940, als Nederland met 7-1 afdruipt. Het goede nieuws is dat we ooit ook met 9-1 wonnen. In 1959 werd dit record, wat vermoedelijk nooit meer gaat sneuvelen, gevestigd.
 • Traditioneel vertel ik u natuurlijk over de eerste interland. Dit was een vriendschappelijk duel in Beerschot. We schrijven april 1905. Nederland wint met 1-4. Eddy de Neve van Velocitas Breda, wie kent hem niet, tekent voor alle vier de treffers.
 • De eerste wedstrijd die er toedeed was in 1920. Tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen winnen de Belgen in hun eigen Olympisch Stadion met 3-0. 
 • Het laatste duel tussen Nederland en Belgie was ook een vriendschappelijke. In november 2016 heeft Nederland net een EK-loze zomer achter de rug en staat het vizier op het WK2018. Met Danny Blind als bondscoach is een oefenduel in de Arena onderdeel van de weg naar het WK in Rusland. Het wordt 1-1. Davy Klaassen scoort voor Nederland. Yannick Carrasco doet dit voor de Belgen.
 • Overigens is het al een tijd geleden dat Nederland en Belgie elkaar troffen voor het 'eggie'. We moeten dan terug naar 1998. De eerste wedstrijd van de groepsfase van het WK in Frankrijk werd 0-0. Kenmerkend moment uit dit duel is het elleboogje van Patrick Kluivert aan Lorenzo Staelens. Dit levert eerstgenoemde een rode kaart op.
 • Het meest memorabele vriendschappelijk duel tussen Belgie en Nederland is die van 4 september 1999. Het wordt 5-5 in De Kuip. Namens Nederland scoren Edgar Davids (2x) en Patrick Kluivert (3x). Het scoreverloop (0-2, 3-2, 3-4, 5-4, 5-5) zorgde voor spektakel. 
 • Het had niet veel gescheeld of Ronald Koeman had heel zijn pakket aan debutanten er al tegen de Duitsers doorheen gejaagd. Pablo Rosario bleek echter geschorst. Grote kans dat hij vanavond in Belgie zijn eerste oranjeminuten mag maken.
 • Natuurlijk heeft Belgie met bijvoorbeeld Romelu Lukaku, Eden Hazard en doelman Thibaut Courtois nog steeds wereldkwaliteit, maar het treedt aan zonder Jan Vertonghen, Moussa Dembele en Kevin de Bruyne. Zij zitten geblesseerd voor de televisie.
 • Een momentum zoals we die hadden tegen de Duitsers is natuurlijk geen dagelijkse kost. Daarnaast is het een oefenduel dus ik verwacht geen groots spektakel vanavond. Of we wel winnen? Nee, dat denk ik niet. Een gelijkspel dan? Ja, dat denk ik. 2-2!

Geen opmerkingen: