donderdag 18 oktober 2018

Pizza Willem-Alexander #291

Pizza Willem-Alexander #291

Afgelopen nam ik kennis van het feit dat Domino's een pizza op de markt heeft gebracht die als topping boerenkool met worst heeft. Alles kan tegenwoordig, daar gaat het niet om, maar als een Italiaan al boos wordt als een Nederlander zijn spaghetti snijdt met een vork dan moet dit toch minstens tot een volksopstand leiden.

Ik dook toch even het internet op om te kijken welke uitvinder zich in zijn graf om zou draaien als hij hoorde wat er met zijn trotse uitvinding, de pizza, wordt geknoeid. Moet toch een dieptepunt zijn.

Hoewel ik niet echt kan vinden wie voor het eerst de pizza maakte zoals wij die op dit moment kennen, is wel duidelijk dat de Napolitanen zichzelf zien als het volk die de pizza hebben bedacht. Het verhaal wil dat de beroemde Raffaele Esposito de beroemdste pizza voor zijn rekening nam. Hij maakte in 1889 voor de toenmalig koningin van het land een speciale pizza. Ze liet de pizza met tomaat, mozzarella en basilicum die in de kleuren van de Italiaanse vlag haar goed smaken. Vanaf dat moment draagt de pizza de naam van de betreffende koningin. U begrijpt dat haar naam Margherita was.

Een pizza die speciaal in de stijl van het land werd geserveerd voor de koningin. Het kan dus bijna niet anders of Prins Willem-Alexander heeft ergens in de afgelopen weken bij Domino's gegeten....Geen opmerkingen: