vrijdag 5 oktober 2018

Kinderboekenweek #278

Van de week is de Kinderboekenweek van start gegaan. Een mooi moment om eens te kijken en een inzichtje te geven welke kinderboeken mij nog helder voor de geest staan. Want boeken kennen natuurlijk een prominente plek op dit blog.


Vos van de Biesbosch

Eén ding weet ik wel: Er is één boek dat ik niet gelezen heb en iedere keer als ik dat iemand vertel wekt dat volop verbazing. Heb je die echt niet gelezen? Echt niet? Als ik nog een keer ontken geloven ze mij heus wel, maar dat Kruistocht in Spijkerbroek nog op mijn lijst van ongelezen boeken staat doet mensen heel erg verbazen. 

Het begon volgens mij, buiten de gebruikelijke voorleesboekjes, volgens mij bij Brammetje Bond. Een serie die volgens mij De Geheime club van Brammetje Bond heette. Heel simpel: Een groepje vrienden richt een geheim clubje op en beleven vanuit die club kinderavonturen die tot de verbeelding spreken voor jongens en meisjes die pas kunnen lezen. 

Later stapte ik over op Snelle Jelle. Eveneens een serie kinderboeken over een jongen (die niet verrassend de naam Jelle draagt) die zijn eigen voetbalclubje begint. De Trappers van Braakland beleven vervolgens vele voetbalavonturen. Een andere serie die in deze categorie past is natuurlijk De Schippers van de Kameleon. Zelf vond ik dat leuk toen ik weer een leeftijdscategorietje hoger was en ik neem aan dat de broers Hiele en Sietse geen verdere toelichting nodig hebben.

Een ander klassiek boek dat ik heb gelezen is Pjotr van Jan Terlouw. Gaat over een Russische jongen die zijn naar Siberië verbannen vader achterna reist. Een goed boek, al weet ik niet meer hoe hij eindigt.

De boeken van Paul van Loon zijn doorgaans langs mij heen gegaan, maar de boeken van Kippenvel daarentegen herken ik nog wel als extreem spannend. Titels als Monsterbloed, Monsterbloed II en Het Horrorhuis staan mij nog goed bij. 

Blijkbaar hield ik nogal van een hele serie boeken, want ik smulde ook van de serie Greenpeace in actie. De Solo grijpt in en De Sirius ontsnapt herinner ik mij. Erg spannend.

En ik weet nog dat ik een boek kreeg die volgens mij Paddeltje heette. Het ging over avonturen op zee, maar wat ik mij vooral herinnerde is dat hij een mooie kaft had en dat ik er heel zuinig op was. 

Ik kan hier een enorm lang verhaal gaan maken, want ook de detectiveserie Wolf of bijvoorbeeld Snuf de Hond heb ik onafgebroken gelezen. En vooral via laatstgenoemde is het een kleine stap naar mijn lievelingsboeken. 

Snuf de Hond kende namelijk een oorlogsuitvoering, maar de mooiste jeugdboeken zijn voor mij de onvermijdelijke Oorlogswinter, de trilogieën Vos van de Biesbosch en Reis door de nacht, De Schipper van de Dankbaarheid en bijvoorbeeld Verzet tussen de rails. Stuk voor stuk spannende jongensboeken over weliswaar één van de zwartste periodes uit de wereldgeschiedenis, maar ik heb de meesten in veelvoud gelezen. Prachtig.

Wat is je favoriete jeugdboek?

Geen opmerkingen: