dinsdag 14 augustus 2018

Fruitvliegjes #226

Fruitvliegjes

Ze zijn vies, onhygiënisch en ze kriebelen. Niemand is dol op fruitvliegjes. Zoveel is wel duidelijk.

Maar waar komen die verschrikkelijke fruitvliegjes toch vandaan eigenlijk? Dat vroeg ik samen met mijn collega's af.

Ik ben maar weer eens een beetje aan het Googlen geslagen en echt ingewikkeld is het eigenlijk niet. Ze komen van het fruit :-)

Oké, daar kom ik niet mee weg natuurlijk.

Fruitvliegjes zijn er in de winter ook. Ze leggen eitjes op bij voorkeur rijp fruit. Daarnaast zijn ze uiteraard dol op fruitsuiker. Wat maakt dat ze zich maar al te graag bij het rijpe fruit begeven.

En daarom zijn ze er natuurlijk wat vaker in de zomer dan in de winter. Naast het feit dat vrijwel iedereen lekker fruit in huis heeft in de zomer, wordt dit fruit ook lekker snel rijp in de zomer. Tel daarbij op dat fruitvliegjes zich graag voortplanten. Veel, vaak en vooral snel. Et voila, daar is je fruitvliegjesplaag.

De deuren dichthouden is zinloos en dat geldt ook voor de ramen. Fruitvliegjes komen gewoon binnen, maak je geen illusies. Geen fruit meer in huis halen is een prima optie, maar ook wel héél rigoureus. Goede opties zijn lavendel in de keuken zetten (geprobeerd, werkt wel aardig, maar niet eeuwig) of een potje met een kleine ingang gevuld met honing (werkt ook, maar er zijn er nog heel veel die niet in het potje vliegen). Wat in elk geval aan te raden is: Hou de keuken schoon en opgeruimd. Geen etensresten, gemorst drinken, lege wijnglazen enzovoort. En ruim de vuilniszak netjes op. Elke dag.


Geen opmerkingen: