zondag 22 juli 2018

Conifa World Cup #203

Logo ConIFA

Weer over voetbal? Hoor ik u denken? Kun je het dan nooit een keertje loslaten? En dan ook nog over het WK?

Ho ho! Dit gaat niet over zomaar een WK. Dit is andere koek. Dit betreft het ConIFA World Football Cup 2018. En dit WK is al even achter de rug, want werd gespeeld van 31 mei t/m 9 juni van dit jaar.

De ConIFA staat voor Confederation of Independent Football Associations en behartigt dus de belangen van voetbalelftallen van niet-erkende landen, autonome regio's en statenloze volkeren. Ze omschrijven het zelf als volgt: 

ConIFA wil bruggen bouwen tussen mensen en volkeren over heel de wereld, door het delen van vriendschap, cultuur en de liefde voor het voetbal. De federatie wil helpen bij de ontwikkeling van de leden, zet zich in voor fair play en verzet zich tegen racisme.

Dat klinkt heel simpel, maar is niet zo makkelijk. Ik noem even wat aangesloten landen: Tibet, Republiek Loehansk, Republiek Donetsk en bijvoorbeeld Dafur. ConIFA neemt geen politiek standpunt in maar u hoeft maar een gematigd volger van het dagelijkse nieuws te zijn om te snappen dat niet iedereen blij is met welke erkenning dan ook van deze betwiste regio's. 

Een (oefen)wedstrijd spelen tegen een door de FIFA erkend land is al helemaal niet aan de orde. Het zou niet alleen al problemen opleveren met de machtige voetbalbond zelf, maar het zou zelfs politieke spanningen kunnen veroorzaken. Want we weten het inmiddels allemaal wel: Des te harder we roepen dat sport en politiek los van elkaar gezien moeten worden, des te beter we weten dat deze twee als een bijna siamese tweeling door het leven gaan.

Maar gelukkig is er dus de ConIFA. En die organiseerde een WK. In Londen. Want Barawe was eigenlijk het gastland, maar u snapt dat deze daar een andere locatie voor heeft gezocht. 

Met landen als AbchaziĆ«, Tibet, Tuvalu (waar ooit Foppe de Haan nog een blauwe maandag trainer was) en Panjab werd het ongetwijfeld een spannend WK. Ik heb er niks van gezien. De winnaar werd TranskarpatiĆ«. In een finale met Noord-Cyprus wonnen zij na strafschoppen. 

Klik hier voor de website van ConIFA
Klik hier voor mooie reportages van het 'andere WK' gemaakt door De Staantribune
Klik hier voor alle uitslagen van het 'andere WK'

Geen opmerkingen: