donderdag 26 juli 2018

10 Wielertermen #207

10 wielertermen\
Tijdens zo'n Tour en ook tijdens de vele andere mooie rondes gaan worden er vele termen uitgebraakt die even clichématig als onmisbaar zijn. Dat een Wandeletappe een etappe waarin het rustig aangedaan wordt is en dat goede benen inhoudt dat je fit en in vorm bent snapt men als snel. Maar sommige termen moet je toch wat meer fantasie bij hebben. 10 stuks.

Erop en erover
Horen we op z'n minst in elke bergetappe. Het is vrij simpel. De ene renner komt weer op gelijke hoogte van zijn voorganger en besluit hem ook gelijk voorbij te rijden. 

De Bus
Ook altijd een mooie. Een club renners die het hoge tempo van de bergetappe niet aan kan en op het dooie akkertje richting de finish gaat. 

Chasse Patate
Toen ik nog een 100% wielerleek was begreep ik hier natuurlijk niks van, want het is nog in een andere taal ook. Het is overigens een groepje wielrenners dat wegrijdt bij het peloton om richting de kopgroep te gaan, maar halverwege ertussenin blijft hangen. 

Aan het elastiek hangen
Wauw. Die is ook altijd mooi. Met minimaal fantasie snapt u hem. Een grote groep, meestal op een berg en de achterste die nauwelijks nog kan aanhaken en bijna de aansluiting met de groep verliest die hangt, inderdaad, aan het elastiek.

Geparkeerd staan
En als je dan toch die bergop aan het fietsen bent en je bent door al je krachten heen. Dan lijkt het soms alsof je nog wel trap maar eigenlijk niet meer vooruit komt. Je staat min of meer stil. En dan sta je dus: Geparkeerd!

Op het koffiemolentje draaien
Op een zeer kleine versnelling naar boven rijden. U begrijpt hoe dat eruit ziet en waar dat dus aan moet denken. De tegenhanger daarvan is De Grote molen.

Parijs is nog ver
Eigenlijk is dit niet echt een wielerterm maar eerder een quote. De Tour eindigt in Parijs en daar worden de prijzen verdeeld. Hij komt jaarlijks terug in de Tour de France zo snel we roepen dat de Tour beslist lijkt te zijn. De quote is overigens van niemand minder dan Joop Zoetemelk. Hij kan weten hoe ver Parijs is.

Waaierrijden
Een techniek die bij zijwind gebruikt wordt om de hele breedte van de weg te gebruiken. Hierdoor komt een volgende renner in de wind en moet ook een waaier gaan vormen. Op die manier kan het peloton ontregeld worden.

Op de kant zetten
Degene die moeten lossen als gevolg van het waaierrijden zijn volgens het vakjargon op de kant gezet.

Opgebaard over de meet komen
Die is ook leuk. Het betekent dat je doodmoe over de finish komt. Maar wie verzint zo'n quote in hemelsnaam. Gerrie Knetemann dus. Niet de minste.




Geen opmerkingen: