dinsdag 26 juni 2018

Voetbalanalytici #177

Het WK is nu al ruim anderhalve week aan de gang en naast Lionel Messi en bij het gebrek aan het Nederlands Elftal zijn het vooral de Nederlandse analisten en commentatoren die het moeten ontgelden in de dagelijkse commentaren.

De gevestigde namen als Jan Roelfs, Arno Vermeulen, Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk komen niet goed weg als ik dagelijks mijn Twittertijdlijntje doorloop.

Men zweert vervolgens bij de wat nieuwere kids on the block: VI Pro, Tussen de Linies en FC Afkicken. Ook mooie programma's met een andere invalshoek als het om het maken van voetbalanalyse gaat. Halfspaces, looplijnen en insidewingers komen allemaal voorbij. 

Zelf vind ik de kritiek op de traditionele voetbalmedia weinig nieuws onder de zon. Zet een gemiddelde voetbalwedstrijd op en het maakt maar weinig uit of het de NOS, SBS6 of zelfs het gespecialiseerde Foxsports is. Ik verbaas mij erover dat de commentator van dienst soms nog hardop aan het denken is waarom een veelbelovende aanval is afgebroken door de arbitrage, terwijl aan het armgebaar van de scheidsrechter duidelijk te zien is dat hij heeft afgefloten voor buitenspel.

Zelf haal ik zonder te zoeken wekelijks wel minimaal één fout uit de Voetbal International die op de mat ploft. Verkeerd genoemde feiten, cijfermatigheden of anders wel een grammaticaal foutje (en u weet, dat laatste is absoluut niet mijn sterkste punt).

Wel is het natuurlijk raar dat Pierre van Hooijdonk verkondigd op televisie dat hij de Zuid-Koreanen niet zo goed kent. Een raar antwoord als je wordt uitgenodigd om te praten over een wedstrijd tussen Zuid-Korea en Zweden.

Als voetbalfan vind ik het best leuk om diepgaande analyses te volgen en ik heb dus best wel eens voornoemde 'nieuwe' programma's met plezier opstaan of ik lees ze graag. Maar toch: van de week zat ik lurkend aan een flesje bier in alle rust een stukje Studio Rusland te kijken en vervolgens een vleugje VI Oranje blijft thuis. Lekker slap geouwehoer. Hoort onmiskenbaar bij voetbal.

Toen dacht ik: Hoeveel mensen zitten er eigenlijk te wachten op halfspaces dit WK? Waarschijnlijk niet zoveel. Beetje kletspraat en wat goede humor. Dat is eigenlijk al voldoende.

Niet zo mopperen dus op onze analytici. Ze voldoen prima, zeker als ze ook nog een beetje hun huiswerk gaan doen.

Een willekeurige fout uit de meest recente VI

Geen opmerkingen: