vrijdag 8 juni 2018

Hattemweek: Vrijdag #159

Nationaal Kamp Wisselschild
De winnaars van vorig jaar met felbegeerd wisselschild
Foto: Leidy Janssen

Een houten bord met tientallen vaantjes waarop alle winnaars van de afgelopen zestig jaar getoond worden. Meer is het niet. Toch is het Wisselschild, want daar gaat het over, een van de meest historische relikwiën uit de geschiedenis. Zeker als het de Kampgeschiedenis betreft.

Op kleine schaal vergelijkbaar met de Cup met de Grote Oren. Iedereen wil hem in handen hebben. Hij is felbegeerd. De vrijgezelle man of vrouw waar je hard voor moet werken en die maar voor een klein clubje tijdelijk bereikbaar is. 

Eenvoudiger en beter kan ik hem niet omschrijven.

Vandaag wordt hij weer uitgereikt. Na een week lang buffelen hebben we eigenlijk een stuk of 300 helden die allemaal een prijs verdienen, maar er kan er maar één.... U weet het.

Het was hoe dan ook weer een week om met trots op terug te kijken. Over een paar uur worden de tentjes weer opgeruimd en de bussen weer volgeladen. De deelnemende kinderen gaan weer naar huis. Want aan alle leuke dingen komt een eind. Zo ook het 61e Nationaal Kamp Hattem.

En dus zullen we ze straks uitzwaaien. We zullen 61.000 keer het Oh, Nationaal Kamp zingen. En elke bus wordt natuurlijk persoonlijk uitgezwaaid. De kinderen verlaten het bos, maar de kinderen zullen de herinneringen meenemen. Zoals ik ooit en zoals duizenden kinderen dat voor en na mij deden.

Daarna begint het grote opruimen. Het mantra We laten het bos schoner achter als dat we het aantroffen toen we aankwamen zal ook dit jaar van kracht zijn. We hebben dus nog een behoorlijke klus als de kruitdampen zijn opgetrokken.

Maar dat is het waard. Niet alleen maar omdat de kinderen dat leuk vinden, maar zeker ook omdat wij dit leuk vinden. 

Oh, Nationaal Kamp, de tijd is weer veel te snel voorbij gegaan.


Geen opmerkingen: