donderdag 28 juni 2018

Hands #179

Zelf heb ik er geen wetenschappelijk onderzoek op los gelaten, maar één van de meest voorkomende discussies met betrekking tot het wel of niet geven van strafschoppen moet over hands gaan. Wel of niet aangeschoten? Bewust of onbewust? Maakte de arm van de speler een onnatuurlijke beweging?

Dinsdag leek de Argentijnse verdediger Rojo de Argentijnse WK-droom uit elkaar te laten spatten toen hij de bal op zijn eigen hand kopte. Duidelijker hands kun je volgens mij niet maken.

Zelfs de VAR werd ingezet om goed te beoordelen of de bal wel of niet op de stip moest. Toen ik scheidsrechter Cakir voor het tv-scherm zag staan wist ik zeker dat hij het lot van de Argentijnen moest bezegelen. Hij had toch geen keus?

Cakir legde de bal echter helemaal niet op de stip en nu blijkt dat hij volgens de regels ook nog gelijk heeft. In de spelregels staan allemaal richtlijnen om vast te stellen wanneer iets nu wel of geen handsbal is. Toen Cakir zijn beslissing had genomen barstte er discussie los op alle denkbare (sociale) media en die storm is nu nog niet geluwd.

Soms zou je voetbal zoveel simpeler kunnen maken. Het gehele voetbalseizoen is er vrijwel elk weekend wel een wedstrijd waarbij het onduidelijk is of er nu wel of geen terechte strafschop is gegeven naar aanleiding van een handsbal. Mijn suggestie: Bal op de hand of arm is een strafschop. Of het nu per ongeluk of expres gebeurd. Al dan niet aangeschoten. Gewoon op de stip die bal. Duidelijkheid voor iedereen.

Al zullen de Argentijnen dat nu even niet met mij eens zijn. Toch Maradona?

Zo zal Maradona reageren op dit blogje

Geen opmerkingen: