zondag 17 juni 2018

10 records die op het WK kunnen sneuvelen #168

Donderdag trapten Rusland en Saudi-Arabië af voor wat weer een groot sportevenement moet worden. Het WK-voetbal. De rijke historie heeft al tot vele records geleidt. Even een paar die (opnieuw) zouden kunnen sneuvelen dit jaar.

1. De oudste speler: Faryd Mondragon (De keeper van Colombia van 43 jaar en drie dagen toen hij minuten maakte op het WK van 2014. Dit jaar heeft Egypte een 45-jarige doelman in de selectie die tegen Uruguay afgelopen vrijdag het record liet sneuvelen.

2. Snelste doelpunt ooit: Hakan Sukür (De Turkse spits scoorde in 2002 tijdens de troostfinale al na 10,8 seconden na de aftrap. Een moeilijk te verbreken record, maar vast niet onmogelijk)

3. Meeste doelpunten in één toernooi: Just Fontaine (De Fransman scoorde in 1958 liefst 13 treffers op een WK waarin de toernooien korter waren, maar de duels doelpuntrijker. Om dit record te breken moet een speler van een ploeg die de finale haalt gemiddeld twee keer per duel scoren. Waanzinnig gemiddelde, maar niet onmogelijk.

4. Meest gemaakte doelpunten: Miroslav Klose (De Duitser maakte 16 treffers verspreid over 4 eindtoernooien tussen 2002 en 2014. Voor elke spits een aardige kluif om daarbij in de buurt te komen)

5. Meest gemaakte doelpunten in één duel: Oleg Salenko (De Rus maakte vijf treffers in 1994 in een groepsduel met Kameroen. Wie legt hem het vuur aan de schenen?)

6. Snelste rode kaart: Jose Batista (De Uruguayaan presteerde het om in 1986 van het veld gestuurd te worden in 56 seconden. Dit record kan iedereen breken, als hij maar wil :-))

7. Meest gescoorde strafschoppen: Eusebio en Rob Rensenbrink (De Portugees in 1966 en de Nederlander in 1978 scoorden ieders in één toernooi liefst 4 maal uit een penalty)

8. Meeste tegengoals in één toernooi: Hong Duk-Yung (De Zuid-Koreaan moest, zoals het zo mooi heet, in 1954 liefst zestien keer vissen)

9. Meeste overwinningen: Brazilie (De Goddelijke Kanaries wonnen zeven keer in 2002. Dat waren inderdaad alle duels)

10. Meeste hattricks in één WK: Acht stuks op het WK van 1954.  


Geen opmerkingen: