donderdag 3 mei 2018

Rechtsysteem #123

Even los van het feit dat we blij mogen zijn dat we in een land leven waar de rechtstaat hoog in het vaandel staat is het begrijpen van ditzelfde rechtsysteem aan mij niet besteedt.

Die enkele keer dat ik er mee te maken had, kreeg ik het idee dat wel heel veel dingen een rol spelen. Tot het humeur aan de rechter aan toe.

Mijn vrouw had ooit een akkefietje met iemand. Hiervoor moest zij een boete betalen. Niet aan degene met wie ze het akkefietje had, maar wel aan de Nederlandse staat. De boete bedroeg een paar honderd euro, maar werd net zo makkelijk met een paar honderd euro gereduceerd toen ze hoorden dat de beklaagde een student was.

Ook mijn collega probeerde laatst een verkeersboete aan te vechten met een gelikt verhaal over spitsstroken, veilig invoegen en dynamische snelheden. Zonder succes. Voor haar was echter een man geweest die zonder rijbewijs in de auto stapte om sigaretten te halen, terwijl hij een psychose had. Hier kende de rechter wel genade voor.

Tsja..

Nu kun je bovenstaand nog scharen onder de noemer klein rechtelijk leed. Maar toevallig kreeg ik recent vlak achter elkaar onderstaande nieuwsberichten onder mijn snufferd. 

OM eist twintig maanden cel voor behandeling en hacken BN'ers

20 maanden cel en tbs voor ontucht met peuters op kinderdagverblijf

Als ik het goed begrijp kun je ontucht met peuters hebben voor de prijs van het hacken van BN'ers. Dat kan toch geen rechter met goed fatsoen verklaren?

Nou ja, waarschijnlijk kan hij dat wel. Met termen als moeilijke jeugd en ontoerekeningsvatbaar kom je tegenwoordig een heel eind.

Honderd procent ingelezen ben ik niet en ik heb ook niet gestudeerd op dit vlak, maar als ik even met mijn eigen soms dommige denkvermogen dit beoordeel...

Hacken, moorden, frauderen of mishandeling. Het zijn allemaal verschrikkelijke vergrijpen die gestraft moeten worden. Maar ik kan mij op dit niveau geen erger vergrijp bedenken als ontucht.

De ontuchtpleger vergreep zich aan 7 (!) meisjes. De straf van 20 maanden viel lager uit. Iets met een stoornis en ontoerekingsvatbaar. Een slechte jeugd staat niet vermeld.

Het zal mij een zorg zijn wat de benamingen voor zijn tekortkomingen zijn. Iemand die zoveel ontuchtslachtoffertjes maakt past niet in de maatschappij. Twintig maanden is een lachertje. Twintig maanden in ruil voor... Het lijkt mij de droom van elke pedofiel..

Laten we nu alsjeblieft de mensen die een slechte jeugd hebben gehad niet ook nog eens de jeugd van allerlei andere mensen laten verpesten. Vasthouden zo man dus.

En die hacker? Die hacker moeten ze.. Ach, laat ook maar. 

Geen opmerkingen: