vrijdag 4 mei 2018

Lawaaidemonstratie #124

Vanavond om 8 uur zijn we twee minuten stil en herdenken we alle slachtoffers, zowel burgers al militairen, die in Nederland of waar dan ook zijn gevallen tijdens oorlogen of vredesoperaties.

Dat heb ik van huis uit meegekregen en ik zal het ook mijn kinderen graag willen meegeven. 

Oorlog is natuurlijk, als je er wat simpel naar kijkt, een bizarre situatie. Als ik soldaat zou zijn dan zou ik tijdens een oorlog moeten schieten op mensen die in theorie mijn buurman, beste vriend of teamgenoot hadden kunnen zijn (het is tenslotte maar net waar je per ongeluk geboren wordt) in opdracht van een bloedzuchtig staatshoofd die helaas in plaats van een playstationkastje de sjerp van de macht in handen heeft gekregen. 

Daarom is het helemaal niet zo verkeerd dat we een keer per jaar twee minuutjes stil staan bij de verschrikkelijke gevolgen hiervan. 

Nu zijn er een paar droeftoeters die bedacht hebben dat ze een lawaaidemonstratie willen gaan houden tijdens deze twee minuten. Waarom? Omdat iemand bedacht heeft dat de dodenherdenking racistisch is.

Ziet u het staan? Dat we alleen blanke oorlogslachtoffers herdenken op 4 mei? Ik niet. 

Je kan je in deze maatschappij op héél veel manieren nuttig maken. Maar niet door op 4 mei om 20:00 uur lawaai te maken. Veel respectlozer kan het niet en de reden slaat ook nog eens nergens op. 

Ik stel mij zo voor dat zo ongeveer elke oorlog begint met het stoken van onrust. Georganiseerd onrust stoken op het moment dat we de slachtoffers hiervan herdenken lijkt mij een bijzonder onsmakelijk idee. 

Eigenlijk word je er, min of meer, automatisch stil van.

1 opmerking:

Mindel Blokhuizen zei

Droeftoeters: mooi waar woord! ;)