dinsdag 22 mei 2018

CL-Finaleweek: Ajax - Juventus #142


CL-Finaleweek: Ajax - Juventus

Gisteren vertelde ik over mijn vuurdoop wat betreft Champions League finales. Een jaar later was het weer raak. Opnieuw Ajax in de Champions League finale.

Vorig seizoen beleefde ik de zegetoer van Ajax door Europa voornamelijk in de auto gekluisterd aan het commentaar van Radio 1 Langs de Lijn. Superspannend. Het is natuurlijk niet waar, maar je zou bijna zeggen dat het leuker is dan kijken op de televisie. 

De voorliefde hiervoor moet ontstaan zijn op de avond van 22 mei 1996. Ik zat op het schippersinternaat, was negen jaar oud en bedtijd was om half 8. Inderdaad, dat gaat mis als Ajax een Champions League finale speelt die begint om half 9. Met twee kamergenootjes (beide ook fan van Ajax) besloten we de radio heel zachtjes op Radio 1 te zetten.

U begrijpt dat de radio niet bij ons op bed lag en we waren afhankelijk van zowel een stopcontact als de ontvangst. Dus om en om luisterden we een paar minuten. Als de juf over de gang langs onze slaapkamer liep draaiden we het volume terug en lagen we braaf in bed te 'slapen'.

Niet alles herinner ik mij meer, maar wel dat het een superspannend duel was. Het was mijn beurt toen Fabrizio Ravanelli de 1-0 maakte. Een doelpunt waar ik altijd een eigen voorstelling bij had, maar die ik pas bij de intrede van Youtube voor het eerst terug heb gezien. Toen een half uur later Jari Litmanen de gelijkmaker maakte was ik even weggedommeld, maar het fluistergejuich van mijn kamergenootjes maakte mij wakker. En dolgelukkig.

We hielden het daadwerkelijk vol tot de verlenging en strafschoppen aan toe. U snapt dat het toen tegen twaalven 's nachts heeft moeten lopen. Geen juf die ons ooit gehoord heeft, maar wij hadden het gevoel dat we daadwerkelijk in Rome aanwezig waren.

Hoewel ik mijn kinderen later de spanning van een meeslepend radioverslag toewens, hoeven ze zich over één ding geen zorgen te maken. De kans is namelijk wel erg groot dat ze een speciale opblijfavond cadeau krijgen als er dergelijke unieke voetbalevenementen op het programma staan. Hoe laat het ook wordt en wat de daginvulling een dag later ook moge zijn.

Althans. Mama weet daar nu nog niks van. Maar die overtuigen we tegen die tijd wel. Als Ajax weer in de Champions League finale staat.

Geen opmerkingen: