donderdag 24 mei 2018

CL-Finaleweek: AC Milan - Liverpool #144

CL-Finale Week: AC Milan - Liverpool 2005

De voetbalkenner weet er alles van, maar er zijn natuurlijk genoeg mensen die lang niet alles van het voetbal meekrijgen. Die dachten dat de ontknoping die gisteren beschreven werd bizar was. Dat was het ook, maar het kan nog gekker.

Dat merkte ik in 2005 (inmiddels 18 jaar, niemand meer die mij een Champions League finale zou kunenn onthouden), toen Europese grootmachten AC Milan en Liverpool gingen strijden om de grootste prijs van Europa.

Na een week werken kwam ik aan boord bij mijn ouders, waar ik ook weer zou moeten werken. Maar natuurlijk gingen we eerst 's avonds even de Champions League kijken.

We zaten lekker op de bank. Ik had natuurlijk weer het mooiste plekje. Het leek geen spannende wedstrijd te worden, want al na één minuut scoorde Paolo Maldini de 1-0. Bij de rust was het zelfs 3-0. Hernan Crespo had in de laatste vijf minuten nog twee keer doel getroffen. Case closed, zou je denken.

Maar de rest van de avond leek wel in scene gezet. Zowel op het veld als aan boord Ik weet niet meer waarom, maar we moesten verhalen. Voor degene die niet weten wat dit is: Het schip moest even een stukje verlegd worden van het ene plekje na het andere. Een bezigheid die je doorgaans met minimaal twee personen doet en die niet meer dan enkele minuten in beslag zou moeten nemen.

En dus gingen mijn vader en moeder naar buiten. Nu hoor ik u denken: Een jongen van 18 die ook nog eens werknemer is aan boord zou dit toch wel even met zijn vader kunnen opknappen. Jep, dat klopt. Maar tijdens de Champions League Finale kent de wereld andere regels en andere wetten en dus bleef Hendrie lekker met zijn beentjes op de bank languit TV liggen kijken.

En dat bleek later maar goed ook.

Het verhalen moet ongeveer 10 minuten in beslag hebben genomen. In die tien minuten stond de wereld volledig op zijn kop. Liverpool had de 3 doelpunten van AC Milan ongedaan gemaakt. In zes minuten tijd had Steven Gerrard (54.), Vladimir Smicer (56.) en Xabi Alonso (60.) er 3-3 van weten te maken. De laatste goal was ook nog eens een rebound uit een eerst gemiste strafschop.

Inderdaad, ook mijn ouders waren stomverbaasd dat het 3-3 was geworden. De wedstrijd eindigde dus in strafschoppen en daar stal Liverpool-doelman Jurek Dudek de show. Door te bewegen op de doellijn en zwaaiende bewegingen te maken leidde hij Serginho, Andrea Pirlo en Andrei Shevchenko dermate af dat zij hun strafschop misten.

Liverpool won de Champions League finale.