zaterdag 12 mei 2018

12 punten over het Songfestival vanavond #132

En dan is daar de grote dag voor de echte Songfestivalnerds. Vanavond gaan we kijken naar het Songfestival 2018 in Lissabon. U weet het na een week lezen heus wel een keer. Twaalf is het magische getal van het Songfestival. En dus nog even 12 punten over het Songfestival vanavond.


Logo Songfestival Lissabon 2018


 • Voor wie het gemist heeft: Het Songfestival wordt dit jaar gehouden in Portugal. Decor is de Altice Arena in Lissabon die plaats biedt aan minimaal 20.000 mensen. De slogan van dit jaar is All Aboard!
 • De (vaak tenenkrommende) presentatie is dit jaar in handen van Catarina Furtado, Silvia Alberto, Filomeno Cautela en Daniela Ruha. Een unicum, want voor het eerst in de geschiedenis ligt de presentatie in handen van vier dames.
 • De Nederlandse vakjury bestaat uit Within Temptation-zangeres en voorzitter van de jury Sharon den Adel, en twee mannen die Rich Vol en Arno Krabman heten. O'G3NE zal namens Nederland de punten bekend gaan maken.
 • Bij de grote bookmakers wordt onze Waylon getipt als nummer 19. Grote favorieten zijn Frankrijk, Israel en met name Cyprus.
 • Israël? Klopt. Dat ligt buiten Europa. Het is echter wel aangesloten bij de EBU (European Broadcasting Union) en is daarom toch al jaren deelnemer aan het Eurovisie Songfestival.
 • Waylon is niet de enige artiest die vanavond voor de tweede keer het podium van het Songfestival beklimt. De Noor Alexander Rybak behaalt vanavond ook deze mijlpaal. Om zijn eerdere prestatie te evenaren ligt zijn lat nog hoger dan die van Waylon (tweede plek in 2014). Rybak won in 2009 het Songfestival en zal alle zeilen bij moeten zetten om deze prestatie te herhalen.
 • Ook vanavond zal het optreden van Waylon vergezeld worden door twee dansende bandleden. Dit gebeurde uiteraard ook in de finale. De dans die uitgevoerd wordt heet Krumping. Een acrobatische en zeer energieke Hiphop-vorm. Youtube staat er vol mee (klik). Een opmerkelijke en gewaagde keus in combinatie met de muziekstijl van Waylon.
 • DJ Sunnery James ontwierp de jas die Waylon tijdens zijn optreden draagt. Samen met een zekere Tony Cohen.
 • De meeste landen hebben natuurlijk gekozen voor een liedje in het Engels, maar er zijn toch enkele finalisten die in een liedje in hun eigen taal zingen. Gastland Portugal zingt in de vaderlandse taal en daarnaast hebben ook Spanje, Slovenië, Italië, Servië, Albanië, Frankrijk en Hongarije in hun moedertaal. Ook verrassend: Estland zingt in het Italiaans.
 • De opening wordt verzorgd door twee Portugese Fado-zangeressen, maar dat is niet het grootste nieuws. Er gaat een kokend heet gerucht dat niemand minder dan Madonna tijdens de uitzending haar nieuwe single Magic gaat zingen.
 • Je kan de avond nog wat opleuken door natuurlijk een scorekaart bij te houden óf door een Songfestivalbingokaart bij te gaan houden. Bijvoorbeeld deze.
 • En natuurlijk gaan we allemaal kijken. Hoe tenenkrommend en fout het toch soms is. Want iedereen heeft tenslotte a little outlaw in 'm.

Geen opmerkingen: