donderdag 31 mei 2018

10x Slowakije tegen Nederland #151

151 van 365: Nederland tegen Slowakije
Als Nederlanders waren wij ooit gewend dat we in deze fase van een voetbalseizoen ons aan het voorbereiden waren voor weer een toernooi der toernooien. Niets is minder waar op het moment. Vanavond sparren we om 20:45 uur tegen Slowakije in Trnava. Een land dat overigens ook niet op het WK aanwezig is. Tien dingen om te weten over dit duel:


  • Nederland en Slowakije hebben geen rijke historie in onderlinge duels met elkaar. De twee naties troffen elkaar slechts twee keer.
  • De eerste keer dat we tegenover de Slowaken stonden kunnen de meesten van ons zich ongetwijfeld nog heugen. In 2010 troffen we ze in de WK-campagne die uiteindelijk tot aan de finale zou leiden in de achtste finale. Met een herstelde Robben in de basis wonnen we met 2-1. (Doelpunten van Robben en Sneijder, Vittek scoorde namens de Slowaken)
  • Het tweede duel was een wedstrijd in aanloop naar het EK 2012. Nederland won op 31 mei 2012 met 2-0 van de Slowaken. In De Kuip scoorde Salata al snel een eigen doelpunt, terwijl Rafael van der Vaart de eindstand op het scorebord wist te zetten.
  • De achtste finale op het WK van 2010 was gelijk ook de beste prestatie van het land op een eindtoernooi. Voor de edities van 2014 en 2018 wist men zich echter niet te plaatsen. In 2016 was men op het EK - in tegenstelling tot Oranje - wel van de partij. Ze bereikten ook daar de achtste finale.
  • Slowakije staat 29e op de FIFA World Ranking. Nederland staat tien plekken hoger.
  • Bondscoach van de Slowaken is Jan Kozak. In het veld wordt nog altijd veel verwacht van Marek Hamsik. Martin Skrtel is doorgaans aanvoerder én ook namen als Stanislav Lobotka (stond een blauwe maandag bij Ajax onder contract) en Albert Rusnak (Ex Cambuur Leeuwarden en FC Groningen) zitten regelmatig bij de selectie.
  • De meest ervaren speler van de Nederlandse selectie is op dit moment Daley Blind (52 interlands). Met negen goals in 36 interlands is de in clubverband herboren Memphis de meest productieve.
  • Ruud Vormer kan vanavond debuteren namens Oranje. Eén oranjeklant debuteerde ooit tegen de Slowaken. Dit betrof Luciano Narsingh in het duel op 30 mei 2012.
  • Het is de eerste van twee wedstrijden van het Nederlands elftal. De tweede wedstrijd tegen Italië wordt maandag afgewerkt. Inderdaad is dat net als Slowakije een land dat niet naar het WK gaat. Treurig maar waar: op dit moment lijkt Nederland zelfs niet meer interessant als sparringpartner voor teams die zich voor willen bereiden op een WK.
  • Maar toch: het wordt 0-4 voor Nederland. Want we zijn weer helemaal terug. Let maar op.

Geen opmerkingen: