maandag 9 april 2018

FC Twente mag degraderen #99

Tussenstand degradanten Eredivisie

Zaterdag riep ik heel hard (en twitterde ik zelfs) dat ik hoopte dat AZ zou degraderen. Nu moet ik toegeven dat deze Sjaak Swartactie natuurlijk onterecht is, want AZ speelt het leukste voetbal van de Eredivisie dit seizoen en van buitenaf ziet het er allemaal uit als een club waar een idee achter zit.

Maar ze zaten even Ajax dwars. En dat was minder (voor wie het gemist heeft. De Alkmaarders gaven een comfortabele 2-0 voorsprong weg tegen PSV. Het werd 2-3 en daarmee nam het de kansen voor Ajax en om kampioen te worden definitief weg. Als dit al niet zo was, hoor. Maar dat terzijde).

Ik hoop dus niet dat AZ degradeert, maar als ik een club zou moeten kiezen om te degraderen dan kies ik FC Twente. Normaal is dat al jaren Roda JC. Maar die lijken te leren van het verleden. Ze hebben dit keer eens geen trainer ontslagen én zijn daarnaast van de gebruikelijke 235 wintertransfers nu naar slechts drie wintertransfers gegaan.

Nee, dan FC Twente. Een vereniging die een redelijk presterende trainer ontslaat in de eerste seizoenshelft en dan de ábsólúté droomkandidaat stelt. Gert-Jan Verbeek moest het gaan doen. Een trainer die, zo snel je hem binnenhaalt, zorgt voor commotie. Dat is wel gebleken. Had maar eens de referenties bij Feyenoord en AZ opgevraagd (waarmee ik niet suggereer dat hij geen goede trainer is, maar je haalt iets anders binnen dan voorganger Rene Hake).

Maar FC Twente dacht daar anders over. Ze trokken Verbeek aan en ontdekten wat Feyenoord en AZ allang wisten. En u weet het of raadt het al: Verbeek vloog er ook nog uit en de directeur die hem aanstelde (Jan van Halst, waarover je ook wel even goed mag laten informeren voordat je hem aanstelt) mocht met hem mee. 

Twente had wat mij betreft Hake kunnen laten zitten óf Gert-Jan Verbeek een ruime kans geven. Maar nu worden er maar wat koppen gehakt. Er is weinig over van de sympathieke ploeg namen als Blaise N'Kufo, Bryan Ruiz, Theo Janssen, Kenneth Perez en Sander Boschker. Natuurlijk komt het juist door die ploeg en de bijbehorende financiële doping dat Twente in deze situatie zit, maar het gepruts van nu beloofd niet veel beterschap.

Lekker een jaartje in de Jupiler League dus, dat FC Twente. Leren van je fouten. En dan mag AZ blijven. Voor deze keer dan.

Geen opmerkingen: