vrijdag 9 maart 2018

Nerveus gedoe #68

De vaste lezers weten het. Al krijg je er weet ik hoeveel meer bezoekers door, ik laat mij op dit blog niet vaak gaan over gevoelige of politieke onderwerpen. Dat is geen vaste stelregel, maar ik hou het graag leuk en dus gebeurt het mij niet vaak. Ik heb een mening over Zwarte Piet, de gelijke waardering van man en vrouw en ik liet mij eens gaan over genderneutraliteit, maar verder laat ik het vaak voor wat het is.


Soccer Box, voor 4 jongens

Van de week verbaasde ik mij echter wel weer volop over de nervositeit die sommige discussies met zich meebrengen. Albert Heijn had in de schappen een voetbalspel liggen met de aanbevelende tekst: voor 4 jongens. Ik snap natuurlijk dat dit niet handig is. De meeste mensen wisten het al langer, maar wie het gemist had weet sinds afgelopen zomer dat meisjes ook erg goed kunnen voetballen.

Maar het kan gebeuren natuurlijk. Foutje van het produicerende bedrijf. Een stagiair die niet opgelet heeft of een medewerker die nooit kranten leest. Het kan allemaal. 

Maar nee hoor, niks van dit alles. Het spel is volgens de altijd hard oordelende consument op de sociale media seksistisch en stereotype en werd direct uit de schappen gehaald door Albert Heijn.

Waarschijnlijk ligt het weer eens aan mij, maar dat snap ik niet. Lekker verkopen dat spul. Er staat ook van 8 tot 13 jaar op, maar zou niemand begrijpen dat een 14 jarige broer (of zus, ja let op he!) een 31-jarige papa of een 83-jarige oma er ook wel mee mag spelen?

We zijn een beetje aan het doen of heel de wereld achterlijk is. Natuurlijk is het niet handig en kun je het voor de volgende keer beter aanpassen, maar om nu gelijk heel nerveus de boel uit de schappen te halen is niet nodig. Iedereen die het koopt snapt allang dat jongens, meisjes, de hond, een nest cavia's of per ongeluk gelande maanmannetjes er ook mee mogen spelen. 

Dit soort 'aan-de-bel-trekkerij' is onnodig en interessantdoenerij. Het draagt ook totaal niet bij aan al die maatschappelijke discussies die raakvlakken hebben met dit onderwerp. Ik vind het te dom voor woorden. 

Geen opmerkingen: