dinsdag 16 januari 2018

Wat is een IPA? #16

Zo af en toe hoor je een term waarvan je denkt: Het klinkt bekend, maar wat betekent het eigenlijk? En dan sla je meestal even Google erop na. 

In een restaurant antwoordde de ober laatst* op mijn vraag welke keus er in het bierassortiment zat onder meer of ik een IPA wilde.

Ik negeerde dit biertje en bestelde een bockbiertje.

Niet veel later dronk ik een IPA biertje thuis op de bank. Uit een gekregen bierpakket. Ik had het pas in de gaten toen ik het al aan mijn lippen had staan.

En toen was ik nieuwsgierig wat IPA nu eigenlijk was.

Volgens Wikipedia in elk geval een 'vaak extra bitter bier'. Dat klopt. Dat proefde ik.

Waar staat de afkorting dan voor? Indian Pale Ale
Aha, bier uit India dus.

Fout!

India Pale Ale is Engels en dankt volgens Gall&Gall de naam uit het Engels kolonialisme. De Engelsen die in India gestationeerd waren verlangden naar het bier van thuis. Ze hadden immers ook recht op één biertje per dag. Maar het reguliere bier overleefde geen maanden durende zeereis. En dus bedacht een zekere George Hodgson, bierbrouwer van beroep, dat er meer alcohol en meer hop in het bier moest. Dat zijn namelijk natuurlijke conserveringsmiddelen.

En zo dronken Engelse soldaten in India Engels bier wat vervolgens India Pale Ale werd genoemd. En wat wij nu IPA (Ai-Pie-Jee) noemen.

Of het lekker is? Nee, niet zo. Al dronk ik hem wel op.

En ik weet nu wat het betekent. En u ook.

*Voordat het januari was, u weet waarom (en zo niet, klik hier)

Geen opmerkingen: