zaterdag 27 januari 2018

Treinen #27

Openbaar vervoerAfgelopen week mocht ik door omstandigheden weer eens met het openbaar vervoer reizen. Een keer Zwolle naar Utrecht en een paar dagen later dezelfde route weer terug.

Online kocht ik een kaartje (€ 15,50). Allemaal papierloos, lekker op je telefoonscherm. De poortjes gaan alleen niet open als je scherm nat is, waardoor ik bijna de trein miste, maar gelukkig hebben ze ook poortjes binnen!

Om een trein eerder te pakken koos ik overigens om 's ochtends met de fiets naar het station te gaan. De pech wilde alleen dat dit de eerste echte stormdag van het jaar was. Het is dus niet eerlijk om de fietsrit mee te laten wegen in mijn oordeel of ik treinreizen wel of niet leuk vind.

Want treinreizen is wel leuk. Je kan namelijk onderweg lezen, muziek luisteren, je telefoon checken, slapen, naar buiten kijken, de handstand doen, een rubiks puzzel oplossen of gewoon doorwerken op je laptop. Dat kan in de auto zelfs in de langste file niet.

Op de terugweg kocht ik een kaartje. Nu bij de automaat. Tot mijn grote verbazing kostte de rit van Utrecht naar Zwolle € 16,50 en dus een euro meer dan de heenweg. Wat is dit? Tegenwind? In het westen en midden van het land is alles duurder? Hendrie pesten? Een inflatiecorrectie in een paar dagen tijd? Spitstoeslag? Ik wilde de NS bellen. Sterker nog, ik wilde ze aanschrijven. Of nog erger: Aanklagen!

Gelukkig legde een collega uit dat een papieren kaartje gewoon een euro duurder is. Oh ja...

Dik twee uur nadat ik het kaartje gekocht had op Utrecht Centraal was ik thuis. En wist ik meteen weer waarom ik toch liever met de auto ga (zelfs met een bovengemiddelde file anderhalf uur).

Dan maar geen boeken lezen of handstand doen :-)

Geen opmerkingen: