donderdag 25 januari 2018

Handsfree bellen in de binnenvaart #25

Jaren geleden was er ooit een artikel in, als ik het goed herinner, de Schuttevaer waarin er zogezegd een regel kwam dat binnenvaartschippers vanaf dat moment handsfree moesten gaan bellen.

Het bleek om een 1 april grap te gaan. Blijkbaar een geslaagde, want het gerucht ging dat er iemand was die blijkbaar nogal duur handsfreemateriaal had aangeschaft. Dat laatste verhaal kan er best één zijn in de categorie 'sterk', maar oké.

Maar van de week stuitte ik op deze kop:


Kamer wil bellen aan het roer onmogelijk maken

Om u ervan te verzekeren dat het dit keer geen 1 april-grap betreft (althans, niet van mij. En het is ook nog relatief vroeg voor 1-aprilgrappen) klik dan even hier. Het is overigens ook geen link naar De Speld.

Bellen aan het roer aan banden leggen dus. Dat is de insteek van onze Kamer. Bij autorijden en fietsen vind ik het logisch. Bij varen heb ik dat gevoel nog niet.

Als je verder geen weet hebt van varen, begrijp ik dat het raar klinkt. Waarom zou je tijdens het navigeren op het water wel afleiding kunnen hebben van een mobiele telefoon? Je maakt toch ook onderdeel uit van het vaarwegverkeer? Logisch dat dit verboden moet worden.

Maar als je iets meer weet van binnenvaart dan is het denk ik een gegeven dat er ruimte is om bijvoorbeeld te telefoneren terwijl je aan het roer van een schip staat. En natuurlijk moet je daar als stuurman gewoon verantwoord mee om gaan.

Ik weet ook niet of ooit bewezen is dat afleiding van een telefoon tot ongelukken heeft geleidt in de binnenvaart. Op de weg hoeven we daar natuurlijk allang niet meer over te discussiëren.

Zelf denk ik dat bellen aan het roer niet per se verboden hoeft te worden. Maar dat wordt natuurlijk direct onderuit gehaald wanneer de eerste aanvaring heeft plaatsgevonden met als oorzaak afleiding door de smartphone. En, eerlijk is eerlijk, onmogelijk is dat natuurlijk niet...

Wat vinden jullie?

Geen opmerkingen: