vrijdag 28 juli 2017

Genderneutraal?

Dames en Heren,
Oeps. Daar ging ik de fout in. Blijkbaar. 

GenderneutraalEr zijn namelijk mensen die totaal geen idee hebben of ze een man of een vrouw zijn. En blijkbaar is het ook nog zo dat daar een maatschappelijke discussie over is ontstaan. Ik had dat overigens helemaal gemist, maar de burelen van de NS niet. En die hebben maatregelen getroffen.

Op dit blog probeer ik altijd niet te diep in te gaan op politieke zaken of onderwerpen die gevoelig liggen. De Zwarte Pieten Discussie ligt bijvoorbeeld al jaren op het puntje van mijn vingertoppen, maar dit blog leent zich vooral voor verhalen over de wat leukere kanten van het leven. Niet als scherp opinieblog. 

Ik ben niet hoog opgeleid, maar ik weet wel dat er twee opties zijn. Je bent óf een man óf een vrouw

Maar soms verbaas je jezelf over wat je hoort of leest. De NS gaat, mocht u het gemist hebben, de klanten voortaan aanspreken met 'Beste reizigers' in plaats van het toch voorheen nooit zo heel omstreden 'Dames en Heren'.

Ik ben niet hoog opgeleid, maar ik weet wel dat er twee opties zijn. Je bent óf een man óf een vrouw. We leven in een wereld waarin een man een vrouw kan worden en andersom en dat wordt gelukkig tegenwoordig zelfs geaccepteerd. Maar je bent echt één van de twee. Niet allebei. En allebei niet bestaat ook niet. Je bent dus een dame of een heer. Je hebt een sekse. Of je wilt of niet.

De vreemde beslissing van de NS kan ik ook totaal niet plaatsen. Want als we echt gaan terpentijnzeiken kun je nog wel even doorgaan. 'Beste reiziger' wordt het nu dus. Maar wie zegt dat ik een reiziger ben? Misschien kom ik wel even op het station langs om de Metro of de Spits gratis op te halen. Dat kan behoorlijk binnen komen. En wat als ik een reiziger ben die van Zwolle naar Rotterdam wil en ze gaan de vertraging tussen Zwolle naar Groningen omroepen? Roep dan even: Beste-Reiziger-Die-Van-Zwolle-Naar-Groningen-Wil. Want anders kan ik best weleens gekwetst zijn.

Het zou mij in principe ook een zorg zijn of de NS mij met 'Dames en Heren', 'Beste Reizigers' of 'Hallo Boppers' aanspreekt

Of wat te denken van Michael Reiziger? Leuk dat hij steeds omgeroepen wordt, maar wat doen we met al die mensen die toevallig niet de naam Reiziger dragen?

Wat een onzin, hè? Dat vind ik dus ook. Daarom snap ik het ook niet. Mensen mogen natuurlijk voelen wat ze willen en ze mogen zijn wie ze zijn. Het zou mij in principe ook een zorg zijn of de NS mij met 'Dames en Heren', 'Beste Reizigers' of 'Hallo Boppers' aanspreekt. Maar dames en heren in de aanhef gebruiken is verre van controversieel. Je kan mij niet vertellen dat mensen huilend in een hoekje gaan zitten als ze aangesproken worden met dame of heer. En zo wel dan lijkt het mij dat er ook iets anders aan de hand is. Als we hier aan gaan geloven, waar eindigen we dan?

Als ik een cruciaal punt over het hoofd zie, zeg het mij dan gerust. Overtuig mij en ik stel mijn mening bij. Maar voorlopig kan ik alleen maar van mening zijn dan we langzaam aan het doorslaan zijn op dit vlak. Daar heb ik gelijk in toch? Dames? Heren? 


1 opmerking:

Unknown zei

Ha Hendrie,
Het verbaasde mij gisteren ook in het nieuws... Leuk dat je er meteen over schrijft. Wil de NS het braafste jongetje van de klas worden? Of gewoon eens laten merken dat ze wel kunnen luisteren naar hun 'reizigers'? En idd wie zijn dan die genderneutrale mensen?

Enne: zijn de kinderen nu niet gekwetst? Zijn dat medereizigers of ook reizigers? ;) Voor de volledigheid mogen ze wel aangekondigd worden als Beste reizigers en medereizigers! Dan heb je gelijk de meereizende dieren aangesproken...

Hoe zot kunnen we worden!