woensdag 4 juni 2014

Antwoord vraag 36: Als speler en trainer de beste


We hebben al gezien welke twee bondscoaches de meeste landenteams coachten op de verschillende eindrondes, maar er zijn nog meer unieke prestaties. Zo stuitte ik op mijn tocht naar unieke vragen weer op een interessant weetje. Opnieuw trokken twee grootheden de aandacht, want in dit weetje staat de Duitser Franz Beckenbauer en Braziliaan Mario Zagallo centraal.

'Der Kaiser' Franz Beckenbauer maakte als voetballer naam en faam bij Bayern München. Op zijn erelijst staan onder andere talrijke landskampioenschappen, landelijke bekers, één Europa Cup II, drie Europa Cup 1's en een prachtige Wereldbeker voor Clubteams. Vier uitverkiezingen als Duits voetballer van het Jaar verraden de belangrijke inbreng die Beckenbauer op het succes gehad moet hebben. Zeker als je weet dat hij in die periode ook nog twee keer tot Europa's beste wordt gekozen. Het grootste succes komt echter in 1974. Met het Duitse elftal verslaat hij Nederland in de finale van het WK en kroont hij zich met zijn teamgenoten tot de beste van de wereld. Beckenbauer blijft zijn hele carrière prijzen winnen (later ook bij New York Cosmos en HSV) en beëindigd in 1983 zijn profcarrière. In 1986 is hij bondscoach van het Duitse elftal als hij Argentinië het WK ziet winnen. In 1990 wint Beckenbauer als bondscoach van 'Der Mannschaft' alsnog de wereldbeker. In de prijzenkast van Beckenbauer hangt dus een medaille van een WK-winst als speler én een medaille van eenzelfde winst als bondscoach. Een unieke prestatie?
 
Nee, een knappe prestatie absoluut, maar niet uniek. In Brazilië liep op dat moment al een legende rond die dit kunstje al in een verbeterde versie heeft gepresteerd. Mario Zagallo speelde zijn hele carrière in Brazilië, het land waarmee hij in 1958 én 1962 de wereldbeker won. In 1970 presteerde hij al wat Beckenbauer in 1990 presteerde: Als bondscoach de wereldbeker winnen, terwijl hij deze ook al wist te winnen als speler. In 1994 doet Zagallo er zelfs nog een schepje bovenop. Als assistent van bondscoach Carlos Alberto Parreira wint hij voor de vierde keer de wereldbeker. 

Op de vraag: Wie won tweemaal als speler, eenmaal als assistent en een keer als bondscoach de Wereldbeker? was het goede antwoord: Mario Zagallo. 
 
De vraag is goed beantwoord door: Stefan Meijerink


Geen opmerkingen: