zaterdag 3 mei 2014

Antwoord Vraag 7: Bankwarmhouders

Het moeten de meest pijnlijke momenten van je voetbalcarrière zijn. Je hebt een lekker seizoen gedraaid of je sporen in een eerder stadium al verdiend. De vaderlandse keuzeheer heeft zijn oog op je laten vallen. Je overleeft zelfs de laatste schifting van afvallers een dag voor het vaststellen van de definitieve WK-selectie. Je bent er dus bij! Je mag naar het WK. Vervolgens valt de droom om Nederland naar een volgende ronde te loodsen, een beslissende strafschop te stoppen of de heilig verklaarde spits van de tegenstander te stoppen in duigen. Je mag namelijk niet veel meer doen als de bank warm houden.

Mannen als Leo Halle, Adri van Male, Niek Michel, Joop Hiele, Stanley Menzo, Ruud Hesp en Sander Boschker zullen een dergelijke rol al van te voren geaccepteerd hebben. Zij stonden als doelman in de schaduw van namen als Gejus van der Meulen, Hans van Breukelen of Edwin van der Sar. Een doelman weet van te voren dat, zolang je niet de eerste keus bent, je speelminuten afhankelijk zijn van blessures of gunningen.

Voor de veldspelers zal het wat moeilijk te verteren zijn geweest. Voor de één wat zwaarder (Ryan Babel en Stijn Schaars zullen toch echt buikpijn hebben gehad dat ze geen rol hebben mogen spelen in de zegetocht tot aan de finale in 2010), voor de ander iets minder (André Ooijer had nooit na het WK in 1998 gegaan als Ferdi Vierklau geen hamstringblessure op liep). Ryan Babel mocht in 2006 wel één keertje aantreden, maar dan wel in een duel waarin er niks meer op het spel stond. Babel heeft op twee Wereldkampioenschappen dus geen enkel duel van belang mogen spelen. Jan Kromkamp is misschien wel de meest sneue speler die wel bij de selectie zat, maar niet in actie mocht komen. Tijdens het WK in 2006 mocht hij alle wedstrijden de bank warm houden, terwijl alle andere veldspelers wel minuten mochten maken. Hij kon zijn leed dus alleen delen met de keepers.
Op de vraag: Op de verschillende WK’s waren er altijd wel een aantal veldspelers in de selectie die geen minuten mochten maken. Er is slechts één WK geweest dat er slechts één veldspeler (dus keepers uitgezonderd) het hele WK de bank warm mocht houden, terwijl alle andere spelers minimaal één speelminuut kregen. Welke speler was dit en op welk WK? Was het goede antwoord: Jan Kromkamp (2006)

De vraag is goed beantwoord door: Jacob Stenekes

Geen opmerkingen: