zondag 4 mei 2014

Antwoord 8: Alle vier gelijk

Door de jaren heen zijn er vele spannende poules geweest op de verschillende WK’s. Het zal echter maar zelden zo spannend zijn geweest als in 1994. In Groep E werden Italië, Ierland, Mexico en Noorwegen aan elkaar gekoppeld. Op het eerste oog geen spectaculaire poule, maar ze zorgden wel degelijke voor een versnelde hartslag.

Favoriet Italië begon de eerste wedstrijd met een nederlaag. Ierland, met veel spelers uit de Engelse Premier League in de basis was met 1-0 te sterk. Ray Houghton passeerde de iets te ver uit zijn doel staande Italiaanse doelman, Gianluca Pagliuca. Een dag later begon Noorwegen haar WK-missie sterk met een 1-0 zege op Mexico. Noorwegen en Ierland leidde de groep dus en Italië en Mexico stonden nog voor een zware missie. Maar de Italianen herpakten zich tegen Noorwegen. Hoewel ze al na 21 minuten doelman Pagliuca zien vertrekken na een rode kaart slepen ze een 1-0 zege uit het vuur. Dino Baggio is verantwoordelijk voor de enige treffer van het duel. Ook Mexico geeft zich niet gewonnen. Na een enerverende wedstrijd, met een 2-1 einduitslag, kunnen ook zij de eerste drie punten van het WK noteren.

Dit houdt in dat alle ploegen op de laatste speeldag van de poule op drie punten staan. Met de affiches Mexico-Italie en Noorwegen-Ierland kon het niet anders dan dat er een bloedstollende ontknoping op de rol stond. Italië leek op rozen te zitten toen Daniele Massaro de 1-0 binnenschoot, maar Bernal maakte nog gelijk, waardoor beide ploegen op vier punten kwamen. Omdat Noorwegen en Ierland niet tot scoren kwam en dus ook ieders een punt bij mochten schrijven, eindigden alle vier de landen met vier punten. Tevens kwamen ze allen op een doelsaldo van nul uit, waardoor ook dit criterium geen uitkomst bood voor het bepalen van de ranglijst. Noorwegen kon toen zijn conclusies trekken, want het eerstvolgende criterium was het aantal gemaakte doelpunten. De Noren maakten er slechts één, waardoor zij naar huis konden. Mexico kon gaan feestvieren, want zij maakten drie treffers en gingen door als eerste van de poule. Italië en Ierland maakten ieders twee treffers, dus werd het onderling resultaat beslissend. De Ieren versloegen de Italianen in het eerste duel, waardoor Ierland als nummer twee door mocht naar de volgende ronde.

Toch hadden de Italianen nog geluk. Tijdens het WK van 1994 gingen niet alleen de nummers 1 en 2 van de poule door, maar ook nog de vier beste landen die als derde geëindigd waren (bekeken over alle groepen). Ierland moest nagelbijten tot de laatste duels gespeeld waren, maar mocht toch nog naar de volgende ronde. Leuk is om te weten dat ze vervolgens zelfs de finale haalden en nummer twee van de wereld werden. Een knappe prestatie voor een ploeg die aan het begin van het toernooi minimaal twee ploegen voor zich moest dulden.


Op de vraag: Slechts één keer in de historie eindigde een poule op een wereldkampioenschap met een eindresultaat dat alle vier de landen een gelijk aantal punten hadden. Wie werd de enige keer dat het wel gebeurde de winnaar van de poule? was het goede antwoord: Mexico

De vraag is goed beantwoord door: Floris de Jonge

Geen opmerkingen: