maandag 26 mei 2014

Antwoord Vraag 28: Andres Escobar

Een Wereldkampioenschap telt doorgaans talloze hoogtepunten. Een WK biedt plezier en entertainment. Een waar feest, zeker voor de voetballiefhebbers. En als er dan dieptepunten genoemd worden, dan gaat dit doorgaans over een te vroege uitschakeling of een gemiste strafschop. Er zijn helaas ook een aantal voorbeelden van dieptepunten die ver aan alle grenzen voorbijgaan. Het bizarre verhaal van Andrès Escobar is hier zeker weten een van.
 
Zijn eerste wedstrijd voor het Colombiaanse elftal speelt Escobar in 1988 al in een met 3-0 gewonnen duel tegen Canada. Met zijn land speelt hij de Copa America in 1989 en 1991 en de Wereldkampioenschap in 1990. Escobar groeit uit tot een betrouwbare verdediger van het nationale elftal en van zijn clubs Atletico Nacional uit zijn moederland en het Zwitserse Young Boys. Hoewel de Colombianen op dit moment ook een zeer sterke selectie hebben maakt Escobar deel uit van een generatie die door veel Colombianen als de sterkste ooit wordt gezien. Dit bevestigen de namen die op het selectieformulier staan aan de vooravond van het Wereldkampioenschap 1994 in de Verenigde Staten. Bondscoach Fransisco Maturana selecteert onder meer middenvelder Carlos Valderrama (De blonde Gullit), doelman Rene Higuita en erkende topspits Faustino Asprilla. Ook Escobar leest zijn naam terug bij de selectie voor een WK wat hem fataal zal worden.

De eerste wedstrijd geeft gelijk al weinig hoop voor de Colombianen. Roemenië is de eerste tegenstander in een poule met verder gastland Verenigde Staten en Zwitserland. Colombia creëert vele kansen, maar steeds blijkt de Roemeense doelman Stelea een te groot obstakel. Colombia scoort slechts een keer via Jose Adolfo Valencia. Roemenie scoort drie keer (onder meer de legendarische treffer van George Hagi, waarvan men nog steeds niet weet of de treffer bedoeld was als voorzet of schot) en Colombia weet derhalve dat het een zware exercitie tegemoet gaat.

Want de volgende wedstrijd is de wedstrijd tegen de gastheer. Ook de VS hebben veel belang bij een overwinning na een gelijkspel tegen Zwitserland. De Colombianen zijn echter weer op dreef als het gaat om kansen, maar ook dit duel weet men het net niet makkelijk te vinden. Dan breekt bij een 0-0 stand het moment aan dat de Verenigde Staten aanvallen over de linkerflank via John Harken die een redelijk kansloze voorzet geeft richting het doel van de Colombianen. Een verdediger probeert de Amerikaanse aanval af te slaan en zet een sliding in om de bal te onderscheppen. De verdediger raakt de bal inderdaad, maar verandert hem zo van richting dat deze richting het Colombiaanse doel rolt. De doelman staat nog net op het verkeerde been en ziet de bal achter hem in het net rollen. De verdediger annex pechvogel die de bal verwerkte en daarmee de eigen goal dus op zijn naam krijgt luistert inderdaad naar de volgende naam: Andrès Escobar. 

Het is een keerpunt in de wedstrijd en de VS lopen uit naar 2-0 (doelpunt Earnest Stewart). De 2-1 die nog gemaakt wordt komt te laat. Een wedstrijd later tegen Zwitserland zijn de kansen voor Colombia zo goed als verkeken, maar volgt er wel eerherstel. De Zwitsers worden met 2-0 verslagen, zodat Colombia nog een beetje met een opgeheven hoofd naar huis kan gaan. Althans, dat denkt men. Maar bondscoach Maturana gaf op dat moment al aan dat het thuisfront morde en dat hij en enkele spelers met de dood bedreigd waren. Tevens dient hij zijn ontslag in.

In het recent uitgekomen boek ‘Eigen Doelpunt’ van VI valt te lezen hoe Andres Escobar na een ruzie in een bar in Colombia uitgedaagd wordt door een groep Colombianen. Enkele woordenwisselingen later loopt de situatie dermate uit de hand dat Escobar om het leven wordt gebracht door enkele kogels. Nooit is bewezen dat het eigen doelpunt van Escobar de reden was van de moord, maar wel staat vast dat om die reden Escobar doelwit was van de treiterijen die avond die niet veel later uit de hand liepen.  
Andrès Escobar wordt nog steeds elk jaar herdacht op 2 juli.

Op de vraag: Op 2 juli 1994 schrikt de voetbalwereld op als Andrès Escobar wordt doodgeschoten buiten een bar in Colombia. Een link met een eigen doelpunt tijdens het Wereldkampioenschap van dat jaar is snel gelegd. Wie gaf de pass die door Escobar onderschept werd en vervolgens ongelukkig tot het eigen doelpunt leidde? was het juiste antwoord: John Harkes

De vraag is goed beantwoord door: Andre Korporaal


Geen opmerkingen: