zondag 25 mei 2014

Antwoord Vraag 27: WK en CL winnaars in 1 jaar

De Europa Cup 1, wat later transformeerde in de Champions League, bestaat sinds 1955. Sinds 1958 bestaat er dus een kans dat een speler in een seizoen én de meest prestigieuze Europese clubprijs wint én zich met zijn land tot beste van de wereld kan kronen. Voor het WK in 1974 stond deze teller nog op nul, maar plotseling waren er zes spelers die deze eer voor het eerst ten beurt vielen. Bayern München won na een tweestrijd met Atletico Madrid (1-1 na verlenging in het eerste duel, het beslissingduel won Bayern met 4-0) de Europa Cup 1. Zes spelers wonnen anderhalve maand later in eigen land de WK-finale van Nederland met 2-1. Gerd Müller scoorde zelfs in beide finales.

Dat deze combinatie uniek is, bleek de jaren daarna. Pas in 1998 weet een speler dit kunstje te herhalen. De Fransman Christian Karembeu wint met Real Madrid in de Amsterdam Arena de Champions League na een duel met Juventus. Met zijn land Frankrijk wint hij, net als zijn Duitse voorgangers ook in eigen land, de WK-finale van Brazilië met 3-0.

In 2002 opnieuw Real Madrid in de hoofdrol. De Braziliaan Roberto Carlos wint met de Madrilenen eerst de Champions League. Bayern Leverkusen wordt verslagen met 1-2. Tijdens het WK in Japan en Zuid-Korea mag Roberto Carlos opnieuw een finale spelen. Duitsland wordt verschalkt met 2-0. Grappig detail: Roberto Carlos is in krap twee maanden tijd tweemaal een Duitse tegenstander de baas in een finale.

In 2010 was Wesley Sneijder dicht bij een dergelijke prestatie. Met zijn club Internazionale won hij de Champions League. Sneijder was een belangrijke pijler onderweg na de finale van het WK in Zuid-Afrika. Daar was Spanje echter een neuslengte sterker, waardoor Roberto Carlos nog altijd de laatste is van zeven voetballers en één keeper die een WK,- en CL-medaille van hetzelfde jaar in de kast hebben hangen.

Na gisteren kunnen meerdere spelers van Real Madrid deze zomer een poging wagen om aan onderstaand rijtje toegevoegd te worden.

Spelers die in één jaar zowel WK als CL wisten te winnen
1974 Bayern München en West-Duitsland
Sepp Maier
Franz Beckenbauer
Hans-Georg Schwarzenbeck
Paul Breitner
Uli Hoeness
Gerd Müller
1998 Real Madrid en Frankrijk
Christian Karembeu
2002 Real Madrid en Brazilë
Roberto Carlos

Op de vraag: In 1974 winnen Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Hans Georg Schwarzenbeck, Paul Breinter, Uli Hoeness en Gerd Müller in hetzelfde jaar de Europa Cup 1 en de Wereldbeker voor landenteams. In 1998 herhaalt Christian Karembeu dit kunstje. Welke speler is de laatste speler die in één jaar zowel de EC1/CL als het WK wint? Was het goede antwoord: Roberto Carlos

De vraag is goed beantwoord door: Sophie Kreuze

 

Geen opmerkingen: