donderdag 22 mei 2014

Antwoord Vraag 24: De Wereldbekers

Een toernooi zonder beker is geen toernooi. Dus daarom wordt er sinds de eerste editie in 1930 al een beker uitgereikt. Tot 1974 was dit de Coupe Jules Rimet, vernoemd naar de FIFA-voorzitter die het toernooi voor het eerst opzette. Vanaf het toernooi van 1974 werd deze beker vervangen door de FIFA World Cup Trophy. Een zoektocht over internet levert de meest wilde verhalen op over beide trofeeën. Zonder ze te testen op waarheid heb ik voor beide trofeeën vijf wetenswaardigheden verzameld.


 Coupe Jules Rimet
* De Coupe Jules Rimet heette in eerste instantie Coupe du Monde of op z’n Nederlands Wereldbeker. Pas later, in 1946, kreeg Jules Rimet pas de eer dat de beker naar hem vernoemd werd.
* Abel Lafleur, ontwerper van de beker, koos voor zilver met goud bekleed op een donkerblauwe edelsteen met goudkleurige aders. De beker was 35 cm hoog en woog 3,8 kilogram.
* De figuur die in de beker te zien is stelt Nike voor, Griekse godin voor de overwinning.
* Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef de beker in een schoenendoos onder het bed van de Italiaanse vicepresident van de FIFA, genaamd Ottoriono Barrasi.
* Wat de link is tussen deze beker en een hond genaamd Pickles? Voor het Wereldkampioenschap in 1966 (Engeland) werd de beker gestolen uit een tentoonstelling. Pickles vond hem 7 dagen later terug aan de voet van een boom, gewikkeld in kranten.


FIFA World Cup Trophy
* Silvio Gazzaniga, Italiaanse ontwerper, koos voor een beker van 36,5 cm hoog. De beker is goed 6 kg zwaar. De beker bevat 5 KG 18-karaats goud en de voet bestaat uit twee lagen malachiet (mineralensoort).
* De beker is opgebouwd uit twee figuren die de wereldbol ophouden.
* Elke winnaar wordt aan de onderzijde in de voet gegraveerd. Voorlopig is er nog plaats tot de winnaar van het jaar 2038.
* De beker zal altijd een wisseltrofee blijven. Na de overwinning mag de Wereldkampioen het origineel aan het publiek tonen, maar krijgt het een replica mee naar huis. Geen misselijke overigens, want de replica vertegenwoordigt nog altijd een waarde van € 100.000,00.
* Veel mensen, zelfs binnen de FIFA, beweren dat de Wereldbeker massief goud is. Iets wat overigens onmogelijk is. De beker zou dan, getuige het hoge soortelijk gewicht van goud, ruim 70 kg wegen.

De FIFA World Cup Trophy komt slechts eens in de vier jaar buiten het veilige hoofdkantoor van de FIFA in Zürich en wordt dan zo goed bewaard dat het nauwelijks het risico loopt om ooit in verkeerde handen te vallen. De Coupe Jules Rimet vertegenwoordigd daarentegen alleen nog historische waarde. In 1983 werd de beker in Rio de Janeiro (Brazilië won in 1970 de beker voor de derde keer en mocht daarom het origineel houden) gestolen. Deze keer werd hij niet teruggevonden door een oplettende hond. Het is vrijwel met zekerheid vast te stellen dat de beker omgesmolten is, alhoewel er ook geruchten gaan dat hij in een privekunstcollectie van een Braziliaanse maffiabaas staat. In Rio de Janeiro staat nu een replica die de Brazilianen lieten maken.


Op de vraag: Wat is de naam van de hond die ooit per toeval de wereldbeker terug vond toen deze gestolen werd?Was het goede antwoord: Pickles

De vraag is goed beantwoord door: Maurice KokGeen opmerkingen: