zaterdag 17 mei 2014

Antwoord vraag 19: Mini WK

Het valt misschien niet op, want de stukken getuigen niet van de grootst denkbare onderzoeksjournalistiek, maar het organiseren van deze WK-Koortsquiz vergt best wat zoekuren op het internet. Ik sta nu eenmaal niet bekend als de meest foutloze quizmaster en dan kun je maar beter de feiten zo goed mogelijk checken. Voor de meest kritische mensen: Ik garandeer nog steeds niet dat de quiz foutloos is. Als hij maar leuk is en kriebels bezorgd richting de apotheose van het voetbalseizoen dan ben ik tevreden.

Tijdens de zoektocht kwam ik iets tegen wat ik nooit geweten had. Op 30 december in 1980 werd er afgetrapt voor het Mini-WK voetbal (Mundialito) in Uruguay. Een feestje ter ere van het vijftigjarig bestaan van het WK Voetbal. Alle wereldkampioenen tot dan toe werden hiervoor uitgenodigd. Dat betekende dat Uruguay, Italië, West-Duitsland, Brazilië, Engeland en Argentinië de deelnemers van het toernooi zouden moeten zijn. De Engelsen zegden echter af, waardoor Nederland als tweevoudig verliezend finalist als plaatsvervanger werd uitgenodigd.

Het toernooi is opgebouwd in twee poules van drie. De nummers twee en drie van de poule kunnen lekker naar huis, de nummers 1 ontmoeten elkaar nog in de finale van het toernooi. Voor Nederland is er niet veel meer dan een figurantenrol weggelegd. In een poule met Uruguay en Italië wordt er eerst met 2-0 verloren van het gastland en vervolgens met 1-1 gelijk gespeeld tegen de Italianen. Jan Peters is de enige die scoort op dit toernooi namens Nederland. In de vijftiende minuut maakt hij de gelijkmaker in het duel met Italië.

In de andere poule is West-Duitsland het zwakke broertje. Van Argentinië verliezen ze met 2-1. De Brazilianen verslaan de tweevoudig wereldkampioen zelfs met 4-1. Omdat Argentinië en Brazilië 1-1 gelijk spelen gaat Brazilië op doelsaldo door naar de finale. Uruguay wint deze finale, die gespeeld wordt op 7 januari 1981 met 2-1 en kroont zich tot eerste en enige winnaar van het Mini-WK.

Op de vraag: Velen wisten het misschien niet, maar Nederland deed ooit mee aan een Mini-WK in 1980. Nederland deed mee als plaatsvervanger van het absente Engeland en maakte welgeteld één doelpunt. Wie maakte deze treffer voor Nederland? Was het goede antwoord: Jan Peters.

De vraag is goed beantwoord door: Patrick van RielGeen opmerkingen: