dinsdag 6 mei 2014

Antwoord vraag 10: Oude WK-Gangers

Het Nederlandse voetbal kent een rijke historie aan WK-gangers. Van Johan Cruijff tot aan Ryan Babel. Van Piet Wildschut tot Jan Wouters. Allemaal hebben ze hun eigen karakteristiek. Jong, oud, linksbenig , rechtsbenig. Allemaal zijn ze uniek. Zoals er een altijd het langst is, zal er ook altijd één het kortste zijn. En van elke samengestelde WK-selectie zal er eentje het jongste zijn en dus ook één de oudste.

Bijvoorbeeld Gejus van der Meulen. De doelman van HFC stapte in 27 mei 1934 tijdens het WK in Italië als oudste speler van het Nederlands elftal de grasmat van San Siro op. Het was het enige duel wat Nederland speelde dat WK. Zwitserland, de tegenstander die dag, was met 2-3 te sterk. Van der Meulen, die dertien interlands speelde, was op de bewuste dag 31 jaar en 4 maanden oud.

Bij de wat oudere voetballiefhebbers staat 25 juni 1978 als een soort van zwarte dag in het geheugen gegrift. Dan speelt Nederland voor de tweede keer op rij een WK-finale. De 1-1 bij het laatste fluitsignaal betekent een verlenging. Rob Rensenbrink zijn bal op de paal was een moment die de Nederlandse voetbalgeschiedenis een stuk kleuriger aanzien had kunnen geven. Het was echter de Argentijn Mario Kempes, die in de verlenging voor de tweede en derde keer die dag doel trof, die er met de eer vandoor ging en Argentinië wereldkampioen maakte. Nederland werd met 3-1 verslagen. Wat toen totaal niet belangrijk was, maar vandaag de dag nog steeds van statistische waarde is, is het feit dat Jan Jongbloed de doelman was die dag. Jongbloed, doelman van Roda JC destijds, was 37 jaar en 7 maanden oud en daarmee vandaag de dag nog altijd de oudste Nederlandse international die tijdens een WK-duel opgesteld werd.

Van der Meulen en Jongbloed waren beide doelmannen. Net als Hans van Breukelen die in 1990 de oudste speler namens Nederland was. Bij het meest recente WK in Zuid-Afrika was Giovanni van Bronckhorst de meest gerimpelde speler. Leuk en opmerkelijk zijn de twee oudste spelers van het WK in 2006. Doelman Edwin van der Sar en Phillip Cocu waren in de achtste finale tegen Portugal op de dag af even oud. Beide zijn geboren op 29 oktober 1970 en waren toen ze op 25 juni 2006 de grasmat betraden van het Frankenstadion in Nürnberg 35 jaar en bijna
zeven maanden oud.

Op de vraag ‘Welke twee spelers waren op de dag af even oud toen ze samen als oudste speler van het Nederlands elftal van de betreffende eindronde verschenen aan de aftrap van een WK-wedstrijd?' was het antwoord Phillip Cocu en Edwin van der Sar.

Het goede antwoord is gegeven door: Susanne Jacobs

Geen opmerkingen: