woensdag 7 mei 2014

Antwoord vraag 11: Het eerste WK

Het Wereldkampioenschap Voetbal kent een rijke historie. Tenslotte wordt deze zomer de 20e editie georganiseerd. In 1930 werd het roemruchte toernooi voor de eerste maal georganiseerd. Eveneens in Zuid-Amerika, namelijk in Uruguay. In de jaren voor dit WK was de grootste mondiale voetbalprijs te behalen op de Olympische Spelen. Dit veranderde toen eind jaren ’20 voetbal van de Olympische menukaart van 1932 werd geschrapt. Dit kwam onder meer door dat voetbal destijds niet populair genoeg was en dat de FIFA en het IOC strijd hadden over wie er al dan niet moest worden toegelaten op de Olympische Spelen. Daarom wordt in 1928 de basis gelegd voor het eerste WK. Uitgerekend in Amsterdam wordt besloten dat Uruguay gastland zou worden voor het WK. Ik verzamelde 10 leuke weetjes:
  •    ·         Het WK in 1930 was niet de eerste poging tot het organiseren van een op zichzelf staand mondiaal voetbaltoernooi. In 1904 probeerde de toen pas opgerichte FIFA al een WK te organiseren voor het jaar 1906. Echter was er vanuit de Nationale voetbalbonden zoveel weerstand dat dit direct op een mislukking uitdraaide.
  • ·         Uruguay werd als gastheer gekozen om twee redenen: Ze vierden in 1930 onafhankelijkheid en ze wonnen in 1924 en 1928 olympisch goud en waren dus een groot voetballand.
  • ·         Het eerste WK was het enige WK waarvoor men zich niet hoefde te kwalificeren. De FIFA nodigde de landen uit. De hoge reiskosten en lange reisduur zorgden ervoor dat er vanuit Europa maar weinig animo was. Toch wist de FIFA op de valreep België, Roemenië, Joegoslavië en Frankrijk over de streep te trekken. Argentinië, Chili, Mexico, Bolivia, Brazilië, Peru, Paraguay, de Verenigde Staten en gastheer Uruguay maakten het deelnemersveld compleet, waardoor het eerste WK dus uit dertien deelnemende landen bestond.
  • ·         De eerste officiële wedstrijd werd op 13 juli 1930 gespeeld tussen Frankrijk en Mexico in het Estadio Pocitos in Montevideo. De wedstrijd werd gefloten door de Uruguayaan Lombardi en de eerste doelpuntenmaker luisterde naar de naam Lucien Laurent. Het duel eindigde overigens in 4-1.
  • ·         In de poulefase speelden Argentinië en Chili een duel die allesbeslissend was. Na een hard duel met vele knokpartijen plaatste Argentinië zich voor de halve finale. Chili werd vervolgens voor vijf jaar uitgesloten voor deelname aan internationale toernooien.
  • ·         In de groepswedstrijd tussen Frankrijk en Chili wordt de eerste strafschop in de historie gestopt. De Franse keeper Thépot kreeg deze eer toebedeeld. De Chileen Vidal (!) kreeg de twijfelachtige eer om de eerste misser op zijn naam te schrijven.
  • ·         In de groepswedstrijd tussen Roemenië en Peru wordt de eerste rode kaart uitgedeeld. De Peruaan Placido Glamindo ontvangt deze na een knokpartij.
  • ·         In de groepswedstrijd tussen Brazilië en Bolivia speelt men 45 minuten in hetzelfde tenue. De Boliviaanse coach besluit in de rust zijn spelers in een andere outfit de tweede helft te laten spelen.
  • ·         In het duel tussen Joegoslavië en Bolivia (4-0) worden er maar liefst 4 (!) treffers van de Bolivianen afgekeurd.
  • ·         Het Estadio Centenario is nog niet af bij de start van het WK. Het eerste optreden van het thuisland wordt hierdoor vijf dagen verschoven.
  • ·         Uruguay en Argentinië speelden de finale. Voorafgaand aan de finale lijkt er een smet op het toernooi te komen. Er waren bedreigingen voor de Argentijnse tegenstander, alsmede voor de Belgische scheidsrechter John Langenus. Laatstgenoemde eiste een vluchtroute vanuit het stadion naar het schip waarmee hij het land zou kunnen ontvluchten. Een iets minder groot probleem melde zich vlak voor de wedstrijd. Beide teams eisten dat er gespeeld zou worden met een bal naar hun keuze. De oplossing was simpel: De eerste helft speelde men met de Argentijnse bal, de tweede met de Uruguayaanse bal. Uruguay won de finale met 4-2 en werd gekroond als eerste Wereldkampioen.
  • ·         De Argentijn Guillermo Stábile werd de topscorer van het WK.
  • ·         Op het WK worden 70 doelpunten gemaakt. Dit betekende een gemiddelde van 3,89 per wedstrijd. Dit gemiddelde ligt lager als vier jaar later in Italië (gemiddelde van 4,12), maar wel veel hoger als tegenwoordig: Op het WK 2006 in Duitsland wordt er gemiddeld 2,27 keer per wedstrijd gescoord en in 2010 zijn de deelnemers in Zuid-Afrika goed voor 2,3 treffers per duel.
  • ·         Het toernooi duurde 18 dagen en wordt gewonnen door Uruguay.

Op de vraag: Welke scheidsrechter die een finale floot eiste ooit een vluchtroute vanuit het stadion naar het schip waarmee hij in geval van nood het stadion kon ontvluchten? Was het goede antwoord: De Belg John Langenius tijdens de finale van 1934.
 
De vraag is goed beantwoord door: Jan van Blanken
















Geen opmerkingen: