maandag 28 april 2014

Antwoord Vraag 2: Trek Cruijff over de streep!

In oktober 1977 verslaat Nederland zuiderbuur België met 1-0 (doelpunt in de 2e minuut door Rene van de Kerkhof) en plaatst het zich voor het WK van 1978 in Argentinië. Na het goede resultaat van 1974 (tweede van de wereld) lijkt Nederland weer met een selectie af te kunnen reizen die het land in elk geval in de favorietenrol drukt.
 
Toch lijkt Nederland niet met het allersterkte elftal richting Argentinië te gaan. Johan Cruijff, toch niet de allerminste, geeft tijdens de kwalificatieduels wel regelmatig acte de presence, maar roept al enige tijd dat hij het WK aan zich voorbij laat gaan. Een opmerkelijk besluit is de algemene Nederlandse opinie en men is er toch van overtuigd dat de ster van Barcelona wel op dit besluit terugkomt. In het feestgedruis na de plaatsing ontstaat het idee om hem hierin een handje te helpen.
 
Een avond na het feest, waar Nederlandse artiesten als Albert Mol verschillende nummers zingen met teksten die Cruijff moeten overtuigen toch mee te gaan, zet de Tros een actie in. Onder de titel ‘Trek Cruijff over de streep’ hoopt de vaderlandse omroep Cruijff op andere gedachten te brengen. Vader Abraham werd ingehuurd om de actie muzikaal kracht bij te zetten. Het publiek kon middels een getekende briefkaart hun steun betuigen aan de actie of een speciaal gedrukt T-shirt dragen. Ruim 14.000 mensen deden een inzending in de hoop Cruijff in Argentinië te zien schitteren.
 
Helaas had de actie maar weinig nut. ‘Ik heb een beslissing genomen en daar blijf ik bij’, liet Cruijff destijds optekenen. Hoewel de echte reden achter de absentie van Cruijff waarschijnlijk niet bijzonder spannend zal zijn wordt er nog regelmatig gespeculeerd hierover. Zo zal Cruijff bang zijn geweest voor een ontvoering of zou zijn vrouw Danny jaloers zijn geworden na het zwembadincident van vier jaar eerder(waar een groot deel van het Nederlands team, inclusief Cruijff, gefotografeerd werd tijdens naaktzwemmen met Duitse dames). ‘Ik heb dus geen zin om dit allemaal uit te leggen. Om de doodeenvoudige reden dat er alleen maar weer discussies op discussies komen en daar heb ik dus geen zin in,’ liet Cruijff het land destijds en nu nog steeds in het ongewis over de echte reden van zijn afhaken.
 
Zonder Cruijff deed Nederland het alsnog verdienstelijk in Argentinië. De prestatie van vier jaar eerder werd geëvenaard en middels een bal op de paal in de slotminuten waren ‘we’ zelfs dicht bij een overwinning. Uiteindelijk trok Argentinië toch nog aan het langste eind en bleef Nederland weer achter met het zilver.

Op de vraag: Voorafgaand aan het WK van 1978 wordt er in Nederland een actie op touw gezet om Johan Cruijff alsnog mee te laten gaan naar het WK in Argentinië. Hoe werd deze actie genoemd? Is het goede antwoord: Trek Cruijff over de streep


De vraag is goed beantwoord door: Andre Korporaal


Geen opmerkingen: