zondag 6 juni 2021

De moeilijkste quizvraag van deze quiz - Vraag 21

De moeilijkheid van een quizvraag is natuurlijk altijd relatief. De makkelijkste over Griezmann was daadwerkelijk snel geraden. Een aantal anderen, bijvoorbeeld over degene die een strafschop veroorzaakten op een EK tegen Oranje, was veel sneller ontrafelt dan ik dacht. 

Zelf ben ik ervan overtuigd dat bovenstaande vraag de moeilijkste is die deze quiz kent. Ik zal u dan ook niet langer in spanning laten. Mocht u van plan zijn om de vraag nog op te lossen. Stop dan nu even met doorlezen, want in de volgende alinea komt het antwoord uit de doeken.

U kijkt hier naar de clublogo's van achtereenvolgend Spartak Moskou, FC Barcelona, Internazionale, FC Bayern München, Slovan Bratislava, MSV Duisburg, Juventus, AC Milan, Trabzonspor, opnieuw Bayern München, Chelsea, AEK Athene en we eindigen met liefst drie keer Real Madrid. De namen die hieraan gekoppeld kunnen worden zijn respectievelijk Igor Netto, Ferran Olivella, Giacinto Fachetti, Franz Beckenbauer, Anton Ondrus, Bernard Dietz, Michel Platini, Ruud Gullit, Lars Olsen, Jürgen Klinsmann, Didier Deschamps, Theodoros Zagorakis, tweemaal Iker Casillas en last but not least Cristiano Ronaldo. Zelfs dit allemaal in het hoofd hebbende is het waarschijnlijk nog zoeken naar de exacte link, al zullen de echte kenners het nu al doorhebben. Dit zijn de spelers die aanvoerder waren in de finale (en in de meeste gevallen het hele toernooi) waarin ze het EK wonnen. De logo's van de clubs zijn in chronologische volgorde de clubs waar de spelers het voorafgaande voetbaljaar onder contract stonden.

Natuurlijk was het te raden. Stel dat je gelijk de link legt tussen Sovjet Unie als eerste EK-winnaar en Spartak Moskou als eerste op de lijst. En je zou net even weten dat de Deense aanvoerder Lars Olsen bij Trabzonspor onder contract stond. De Turkse club is toch een opvallende naam in dit rijtje. Ook de suprematie van Real Madrid als leverancier van de laatste drie EK-winnende aanvoerders valt op. 

Het wordt tijd dat er eens een Nederlandse club in dit rijtje komt te staan. In 1988 tilde Ruud Gullit de beker op als speler van AC Milan. Ook dit jaar lijkt de kans klein. Mocht Nederland het EK winnen dan wordt het Liverpool van Wijnaldum toegevoegd aan dit rijtje. Ook de eredivisionisten die wel naar het EK gaan zullen geen aanvoerdersband dragen. Real Madrid maakt ook opnieuw een kansje. Luka Modric lijkt de aanvoerder van Kroatië te zijn.

Op de vraag: Wat is de connectie tussen de clublogo's op de afbeelding met betrekking tot het EK, was het goede antwoord: De winnende aanvoerders stonden in het seizoen voorafgaand aan het EK onder contract bij de clubs op het logo (chronologische volgorde)
Het goede antwoord kwam van: Floris de Jonge


Klik hier voor de EK-Koortsquizpagina

Geen opmerkingen: