vrijdag 21 mei 2021

Vernoemde EK-helden - VRAAG 5

Soms geloof je gewoon niet wat je leest. Dat had ik bijvoorbeeld bij het moment dat ik las dat Mario Kempes zijn drie zoons naar hemzelf had vernoemd of die keer dat ik las dat er een Bulgaar op deze aardkloot rondloopt die zijn voornaam in Manchester had veranderd en ze achternaam in United. Iets subtieler is Lanesra. De Britse dochter van een Arsenalfan die zijn vrouw pas ver naar de geboorte vertelde wat je te zien krijgt als je de naam van hun telg andersom leest (u mag het zelf proberen). Er zijn voorbeelden te over. Ook met Nederlanders in de hoofdrol.


Kluiverth Aquilar


Neeskens Kebano

Je kunt je afvragen of Johan Neeskens een grote EK-held is en dus helemaal in dit stuk past, maar aangezien één van zijn weinige EK-optredens op z'n zachtst gezegd roemruchtig was mag zijn naam hier best vermeld worden. Neeskens Kebano zal nooit een EK-held worden, want hij werkt zijn interlands af voor Congo-Kinshasa. De op 10 maart 1992 naar Neeskens vernoemde aanvallende middenvelders speelt zijn duels op dit moment voor Middlesborough dat hem sinds de winterstop huurt van Fulham FC.

Rudigullithi en Raikard


Dat de prestaties van Ruud Gullit ook op andere continenten niet onopgemerkt zijn gebleven, was waarschijnlijk wel bekend. Maar dat onze EK-held van 1988 en 1992 ook vernoemd is in Brazilië is toch wel uniek. De naam is wel goed verstopt overigens. Rudigullithi Da Silva Henrique speelt in de Braziliaanse Campeonato Gaucho bij Esportivo. Raikard Dos Santos Soares klinkt wat dat betreft nog wat Braziliaanser. Ook deze bestaat echt en speelt zijn wedstrijden bij Baré in de Braziliaanse Serie D.

Rijkaard is de broer van Kluivert(h)

En dan dook dit jaar opeens die voetbalmaffe Peruviaan op. Deze meneer Aquilar vernoemde één zoon naar Diego Armando. Een andere draagt de naam Rijkaard Aguilar. Deze namen waren blijkbaar niet voldoende voor een bestaan als profvoetballer, maar dan was er nog de jongste telg: Kluiverth (de laatste letter schijnt een eis van de vrouw des huizes te zijn geweest) Aguilar, zestien jaar oud, speelt bij het Peruviaanse Allianz Lima en zal op zijn achttiende de overstap maken Manchester City. Naast Justin leeft de naam van Patrick Kluivert dus ook in een andere lijn voort in het profvoetbal.

Van Tiggelito & Robbeninho?
Er blijven toch twee vragen hangen. Er zijn ongetwijfeld spelers naar Nederlandse voetballers vernoemd die nu pak 'm beet metselaar of zorgmedewerker zijn ergens in de wereld. Van Tiggelito zal er niet bijzitten, maar het klinkt wel aardig. Al zal een Braziliaanse timmerman met een naam als Edson Spijkerinho Gomes niet onaardig zijn. En wat mogen we in de toekomst verwachten? Is Robbeninho al geboren?


Op de vraag: Naar welke Nederlandse EK-Held is de broer van Kluivert Aquilar vernoemd? was het goede antwoord: Frank Rijkaard. Het goede antwoord werd gegeven door Petra Schepenaar

Klik hier voor de EK-Koortsquiz PaginaGeen opmerkingen: