dinsdag 25 mei 2021

De Nederlandse EK-leveranciers buiten de traditionele Top-3

De Zeeuw Oranje In de jaren '80 kwam het nog wel voor, maar onderstaand overzicht leert dat je niet te lang in de Eredivisie moet blijven hangen als je wilt meedoen aan een EK met Oranje. Van de 102 spelers die werden ingezet op een EK deden dat er slechts 12 namens een Nederlandse club buiten de Nederlandse top-3. De rest kwam dus uit voor Ajax, Feyenoord of PSV of een buitenlandse club. Een overzichtje van de eerstgenoemde categorie.

De eerste twee spelers waren Jan Peters en Peter Arntz. Na de dramatisch verlopen halve finale waarbij Johan Cruijff, Wim van Hanegem en Johan Neeskens blessures en schorsingen opliepen, kwam de 'B-garnituur' in beeld om de derde plaats binnen te halen. Dit lukte tegen de Joegoslaven en in hetzelfde duel kwamen ook Wim Meutstege (die zijn enige interlandwedstrijd ooit op een EK speelde) en Kees Kist nog in het veld.

Vier jaar later was Kees Kist van AZ '67 een belangrijkere speler en speelde hij in alle drie de groepsduels (één treffer). Kist is daarmee ook direct de enige speler die op twee EK's actief was namens een Nederlandse club buiten de Nederlandse top-3. Het EK 1980 was überhaupt recordhouder wat betreft het leveren van Oranje-internationals uit deze categorie clubs in een periode dat het Nederlands voetbal geen hoogtij vierde. Hugo Hogenkamp, Martien Vreijsen, Dick Nanninga en Pim Doesburg kregen allemaal speelminuten tijdens dit EK. Laatstgenoemde is daarmee ook gelijk de enige doelman die op een EK speelde terwijl hij onder contract stond bij een Nederlandse club, niet zijnde Ajax, Feyenoord of PSV.

Daarna leek het moment te komen dat je snel naar één van deze drie clubs of na het buitenland moest om Oranje te halen. Tijdens het EK van 1988 zien we spelers van Ajax, PSV en Europese grootmachten als bijvoorbeeld AC Milan. Wilbert Suvrijn valt met enkele invalbeurtjes als speler van Roda JC met een een paar invalbeurtjes op in de opstellingen van destijds.

Tijdens het EK van 1992 is er helemaal geen plek voor spelers uit deze categorie clubs en vier jaar later tijdens het EK onderscheidt Johan de Kock zich als speler van, opnieuw, Roda JC. Roda JC is daarmee samen met AZ (of AZ '67) hofleverancier. Beide leverde drie spelers voor een EK-eindtoernooi. AZ zou echter wel één streepje voor hebben omdat Kees Kist immers aan twee eindtoernooien mee heeft gedaan.

In 2000 hoeven de mindere goden zich geen illusies te maken. De topploegen als FC Barcelona, Juventus en Manchester United vliegen je om de oren. In 2004 werden de namen iets minder (Fulham, Middlesborough en een nog niet al te sterk Manchester City behoorden tot de leveranciers), maar het deelnemersveld was nog altijd sterk genoeg om de vaderlandse subtop buiten de selectie te houden.

In 2008 speelde Orlando Engelaar (FC Twente) en Demy de Zeeuw (AZ) een rol in de selectie. Niet geheel toevallig van twee ploegen die op dat moment een opmars maakten richting een landstitel (AZ in 2009 en FC Twente in 2010). Engelaar en De Zeeuw zijn de laatste in dit rijtje van twaalf spelers. 

Owen Wijndal, Teun Koopmeiners en Marco Bizot zijn komende zomer kanshebbers om dit rijtje uit te breiden. Het moet raar lopen als één van deze drie, waarvan Owen Wijndal de beste papieren heeft, er niet voor gaat zorgen dat AZ de nieuwe hofleverancier wordt. 

    

EK 1976
Jan Peters (NEC)
Peter Arntz (Go Ahead Eagles)
Wim Meutstege (Sparta)
Kees Kist (AZ '67)

EK 1980
Hugo Hovenkamp (AZ '67)
Martien Vreijsen (NAC)
Kees Kist (AZ '67)
Pim Doesburg (Sparta)
Dick Nanninga (Roda JC)

EK 1988
Wilbert Suvrijn (Roda JC)

EK1996
Johan de Kock (Roda JC)

EK2008
Orlando Engelaar (FC Twente)
Demy De Zeeuw (AZ)


Op de vraag: Welke Nederlandse club buiten de traditionele top-3 leverde op drie verschillende EK's precies één speler met speelminuten? was het goede antwoord: Roda JC

De vraag werd goed beantwoord door: Maurice Kok

Klik hier voor de EK-Koortsquiz Pagina

Geen opmerkingen: