zaterdag 29 mei 2021

Christian Karembeu, unieke prestatie tegen wil en dank - VRAAG 13

In de lente van 2000 is Nicolas Anelka één van de spelers van Real Madrid die Valencia weten te verslaan in de Champions League Finale. Een paar weken later ziet hij als speler van Frankrijk teamgenoot David Trezequet een golden goal maken in De Kuip waar op dat moment de EK-finale afgewerkt wordt. Hij is daarmee één van de twaalf spelers die in één jaar zowel de Champions League/Europa Cup 1 als de winst van het Europees Kampioenschap op hun palmares wisten bij te schrijven. In beide finales zag Christian Karembeu vanaf de bank dat het goed was.

Christian Karembeu in 2017
Christian Karembeu. Twee grote 
prijzen zonder speelminuten

Meest recent mochten Cristiano Ronaldo en zijn landgenoot Pepe beide bokalen in een paar weken tijd ten hemel heffen. Portugal won in 2016 het EK en voornoemde heren mochten een paar weken eerder al proosten op een CL-zege met Real Madrid. Toen Spanje in 2012 de beste van Europa werd had een ander tweetal op clubniveau dat jaar al hetzelfde bereikt: Juan Mata en Fernando Torres. 


Wat in ieder geval leuk is om te vermelden: Het Nederlandse arsenaal is het grootste. Liefst vijf Nederlanders prijken op dit prestigieuze lijstje. Ronald Koeman, Gerald Vanenburg, Berry van Aerle, Wim Kieft en Hans van Breukelen wonnen in 1988 eerst met PSV de Europa Cup 1 en later die zomer prijkten hun vette vingers ook op de Coupe Henry Delaunay. Met laatstgenoemde is overigens ook gelijk de enige doelman genoemd uit dit lijstje.


Eentje moet natuurlijk de eerste zijn. Dat geldt hier niet anders. In 1964 won Internazionale de Europa Cup 1 met in de gelederen de Spaanse virtuoos Luis Suarez Miramontes. Zoals u weet won Spanje in datzelfde jaar de Europese titel met de ex-speler van onder meer Barcelona binnen de lijnen. 


Dan ontbreken er nog twee. We maken een sprongetje naar het jaar 2000. Nicolas Anelka verslaat Valencia in de Champions League Finale als speler van Real Madrid. Een paar weken later ziet hij als speler van Frankrijk teamgenoot David Trezequet een golden goal maken in De Kuip waar op dat moment de EK-finale afgewerkt wordt. Op de bank zit dan ook Christian Karembeu. De Fransman viert uiteraard het grote feest mee als Frankrijk Europees kampioen wordt. 


Terug naar Anelka en Karembeu. Uitgaande van het criterium dat bij de selectie zitten tijdens de finale voldoet om op dit lijstje te mogen staan complementeert Christian Karembeu het twaalftal dat in één jaar zowel Europees Kampioen wordt als winnaar is van de Champions League of voorloper Europa Cup 1. Karembeu is in die zin uniek omdat hij de enige speler op het lijstje is die in beide finales niet in actie komt, maar dus wel bij de selectie zat.


Op de vraag: Welke speler is uniek omdat hij in één jaar in de winnende selectie van zowel de EK-finale als de CL/EC1-finale zat, maar in beide finales niet verder dan de bank kwam? was het antwoord dus Christian Karembeu.
De vraag werd goed beantwoord door: Maurice Kok

Klik hier voor de EK-Koortsquizpagina

Geen opmerkingen: