zaterdag 29 december 2018

Dinner for one #363

Overmorgen vieren we Oud en Nieuw. Dit doet iedereen op zijn of haar eigen manier. In Nederland zijn we gewend om dit met vuurwerk, champagne en oliebollen te vieren. Maar elk land heeft zo zijn eigen tradities hierin.

Bijvoorbeeld in Denemarken. Daar vier ik wel eens Oud en Nieuw en één van de opmerkelijkste tradities is het kijken van de komische sketch Dinner for one (of ook wel genoemd der 90. Geburtstag). Deze sketch kent zijn oorsprong in de jaren '20. Kun je na gaan. 

Het is eigenlijk een heel simpel verhaal. Een rijke Engelse dame viert elk jaar haar verjaardag met een diner. Er is echter één probleem. De vier vrienden die elk jaar komen zijn inmiddels overleden. Niet heel vreemd als het leidend voorwerp inmiddels negentig jaar is. De butler moet dus jaarlijks de rol van alle gasten op zich nemen. Dit valt niet mee, want alle gasten hadden natuurlijk hun eigen karakter en eigenaardigheden en daarnaast moet de butler ook zijn eigen rol als butler natuurlijk nog vertolken. Ik verklap alvast dat dit niet meevalt als je moet drinken voor vier gasten.

Natuurlijk heeft het uiteindelijk weinig om het lijf en is de humor inmiddels voldoende gedateerd, maar tradities zijn tradities en dus kijken we natuurlijk lekker mee. Het komische was dat ik enkele jaren terug een Duitse zakenrelatie (klinkt altijd lekker, hè?) vertelde wat wij met Oud en Nieuw deden (namelijk teveel drinken, teveel oliebollen eten en te weinig vuurwerk afsteken). Hij vertelde daarop dat hij altijd met heel zijn familie naar ene filmpje keek, waarbij een butler van een negentigjarige rijke dame.... Niet veel later maakte ik het verhaal af. Hij was net zo verwonderd als ik. De traditie schijnt zelfs bij onze oosterburen te bestaan. Vond ik erg grappig. 

Helaas heb ik niet kunnen vinden hoever de traditie teruggaat en waarom juist dit filmpje tijdens Oud en Nieuw getoond wordt. Het filmpje heeft namelijk met de jaarwisseling weinig te maken. De enige link zijn de woorden 'Happy New Year' van de butler, maar deze zijn eigenlijk niet gerelateerd aan het nieuwe jaar, maar aan de verjaardag van de hoogbejaarde jarige Jet.

Maar dat maakt niet uit, dus mocht u toevallig nog geen invulling hebben van u Oudejaarsavond. Maak dan ook nog even tijd vrij voor dit karakteristieke filmpje. Waarom tenslotte niet?

Geen opmerkingen: