zondag 28 oktober 2018

Naast de scheidsrechter #301

Het was mij nog nooit eerder echt opgevallen, maar dinsdagavond zag ik het opeens. En ik weet dat het vandaag ook weer gaat gebeuren.

Vanochtend staat er een jongen of meisje op uit bed in de wetenschap dat het een bijzondere dag is. 's Ochtends nog even rustig ontbijten met vader, die ongetwijfeld het sportkatern leest en moeders, die de sinaasappeltjes uitperst. Daarna nog even de tijd doden met een potje Rummikub, maar dan op naar het stadion. Het is een bijzondere dag, want hij of zij is vandaag uitverkoren voor iets speciaals. 

Tegen de klok van half drie bevindt hij zich in de spelerstunnel. Zijn hart klopt onwaarschijnlijk hard. Welke grote speler gaat straks zijn hand pakken? Hakim Ziyech? Matthijs de Ligt? Misschien wel Robin van Persie, die speelde een WK-finale! En anders misschien Steven Berghuis ofzo? 

De spelers komen de tunnel in. Strakke blikjes. Alle kinderen die vandaag de gelukkige zijn kijken vol verwondering naar hun helden. Het jongetje of meisje ziet Van Persie voorbijgaan. Ook Ziyech, Berghuis en De Ligt pakken een andere hand. Scheidsrechter Björn Kuipers lijkt over. Het kind probeert teleurstelling te verbergen. Maar ook hij pakt een andere hand. Wat rest blijft de grensrechter. Met betraand gezicht betreedt de jongen aan de hand van een man met een vlag de Johan Cruijff Arena.

Geen idee waarom het arbitrale team ook vergezeld van kinderen het veld op moet. Men zal toch wel begrijpen dat kinderen die vol verwachting zijn dat als een enorme teleurstelling ervaren? Ik zag het dinsdagavond bij Ajax tegen Benfica en dacht opeens: Waarom? Geef die kinderen een geweldige ervaring aan de hand van een voetbalheld! Kom op, man!

Geen opmerkingen: