dinsdag 30 oktober 2018

Cocu #303


Phillip Cocu #303

Zondag werd Phillip Cocu ontslagen bij de Turkse topclub Fenerbahce. Dat is voor de voetbalvolger heel logisch. Fenerbahce bungelt na een dramatische seizoenstart in de onderste regionen, werd vroegtijdig uitgeschakeld in de Champions League en moet in de Europa League de eindjes aan elkaar knopen. In de vluchtige voetbalwereld, en zeker in die van het emotionele Turkije, betekent dat vooral dat je als trainer niet lang meer blijft zitten.

En toch is het natuurlijk vreemd. Er zijn voldoende voorbeelden van. Het meest bizarre voorbeeld is die van Claudio Ranieri. Hij maakte Leicester City in 2016 kampioen van Premier League. Een prestatie die ongeveer gelijk staat aan het veranderen van water in wijn. Niettemin stond hij al vroeg in het nieuwe seizoen al op straat. De prestaties vielen ogenschijnlijk tegen, al wist iedereen dat Leicester gewoon weer op de plek stond waar het hoorde te staan. Toch was het verwachtingspatroon het clubbestuur naar het hoofd gestegen en Ranieri kon zijn koffers pakken.

Ook Nederlanders weten er alles van. Recent met Frank de Boer als goed voorbeeld. De Boer maakte bijna zes behoorlijk succesvolle jaren de honderd dagen bij zowel Internazionale als Crystal Palace niet vol. Dat is raar, maar ik vraag mij dan wel altijd af wat er besproken wordt tijdens zo'n sollicitatiegesprek. Het is natuurlijk geen verrassing dat De Boer halsstarrig blijft vasthouden aan zijn eigen voetbalnormen en de trotse clubbestuurders presenteerden de coach destijds ook juist trots met de boodschap dat hij is juist werd binnen gehaald om die voetbalnormen.

En zo zijn er talloze voorbeelden van trainers die soms een paar dagen nadat er door het clubbestuur publiekelijk het volste vertrouwen is uitgesproken op straat worden gezet. Achter zich aan krijgen ze vervolgens tassen met geld van megalomane afmetingen mee. En de clubbestuurders blijven natuurlijk lekker zitten in het welbekende pluche. 

En nu dus ook Cocu. Een jaar of vijf lang was Cocu de meest degelijke factor bij PSV. Driemaal werd er een landstitel gewonnen. Puike prestaties. Twee weken terug zette de eigenaar van Fenerbahce nog mensen op straat die intern het gezag van Cocu ondermijnden. Maar ook Cocu staat nu dus op straat.

En terwijl ik dit schrijf is Cocu zelfs al oud nieuws, want ook Julen Lopetegui is ontslagen. In de zomer nog met veel bombarie bij Real Madrid gepresenteerd, nu na een matige seizoensstart en een onverteerbare nederlaag bij aartsrivaal Barcelona verguisd en op straat gezet. Lange termijn denken? Nee joh!

Voetbal is prachtig. Maar je zou erin moeten werken.

Geen opmerkingen: