zondag 16 september 2018

Zondagskind #259

Zondagskind #259

De term 'zondagskind' wordt regelmatig gebruikt. De betekenis zal grotendeels bekend zijn en de letterlijke betekenis laat zich raden en toch dacht ik er maar eens in te duiken. Op zondag, dat is toevallig!

Natuurlijk wordt een kind dat op zondag is geboren een zondagskind genoemd. Letterlijker kun je het niet krijgen. Overigens dacht men heel vroeger dat deze letterlijke zondagskinderen geesten kon zien en het boek der toekomst kon lezen. Dat was begin vorige eeuw. We zijn daar inmiddels vanaf gestapt.

Tegenwoordig ben je nog steeds een zondagskind als je deze dag uitgekozen hebt om geboren te worden, maar ben je ook een zondagskind als je regelmatig de wind mee hebt. Je bent dus een geluksvogel. 

De herkomst is nog niet eens makkelijk te achterhalen. Het meest logische is dat het een verchristelijking is van het donnerstagkind van Thor. Dat was Heidens-Germaans en de Christelijke gemeenschap zou daar een eigen versie van gewild hebben. Logischer is echter dat het in de loop van tijd gewoon verbasterd is. Eerst was het zondagskind simpelweg een kind dat op zondag geboren was en daardoor bijzondere en gelukkige gaven zou hebben. Ergens in de loop van de tijd is dat omgedraaid: Je wordt een zondagskind genoemd als je veel geluk hebt. 

Mocht je trouwens een zondagskind zijn roep dit dan niet te hard in Afrikaanse kringen. In het Afrik is zondagskind namelijk net iets anders. Je bent dan namelijk een huichelaar of iemand die zich anders voordoet dan hij is. Het is maar een tip.

Geen opmerkingen: