zondag 9 september 2018

10 weetjes over Frankrijk en Nederland #252


Na het duel met Peru (2-1) wacht vanavond het serieuzere werk voor het Nederlands elftal. Voor de Nations League staat Frankrijk op het programma. Zoals inmiddels gewend drom ik weer tien feitjes op over duels tussen Frankrijk en Nederland.


  • Frankrijk speelde afgelopen donderdag al voor de Nations Cup. Duitsland was de tegenstander. In München....
  • Mocht u het gemist hebben: Frankrijk is deze zomer wereldkampioen geworden. In VI stond een leuk feitje. De laatste 10 duels die Oranje tegen een regerend wereldkampioen afwerkte werd niet verloren. Althans, niet in reguliere speeltijd. Op het WK 1998 volgde na een gelijkspel tegen Brazilië (winnaar WK 1994) in de halve finale een verloren strafschoppenreeks.
  • Nederland en Frankrijk troffen elkaar liefst 26 keer. Nederland won tien keer, maar stapte twaalf keer als verliezer van het veld. Vier keer eindigde het duel zonder winnaar.
  • Het eerste treffen stamt al uit 1908. Het oranje van bondscoach Cees van Hasselt won met 4-1 in een vriendschappelijk duel. Snethlage (2), Thomée en Akkersdijk verzorgden de Nederlandse doelpuntenproductie. 
  • Ook voor de grootste zege ooit op de Fransen moeten we ver terug in de tijd. In 1923 waren we nog in staat om de Fransen met 8-1 te verslaan. Helaas weer een oefenduel met weinig waarde.
  • Voor de grootste nederlaag ooit hoeven we helemaal niet ver terug in de tijd. Het meest recente duel in 2017 zal u helaas nog herinneren. Frankrijk overklaste Nederland in een duel waarin Nederland een laatste strohalm richting het WK van 2018 hoopte te grijpen. De nederlaag blokkeerde de weg naar rechtstreekse plaatsing, maar de hoogte van de nederlaag (4-0) zou later ook nog inhouden dat de tweede plaats (met playoffs als beloning) ook uit het zicht raakte en uiteindelijk zelfs werd gemist. Overigens was de 4-0 een evenaring van een eerder gevestigd record uit 1947.
  • In WK-kwalificaties doen we het dan niet al te best tegen de Fransen, maar tijdens EK-eindrondes gaat het beter. In 1996 hielden we de Fransen op een gelijkspel in de kwartfinale, maar verloren we wel naar strafschoppen. Maar in 2000 namen we daar revanche op. In een duel waarin beide ploegen al geplaatst waren won Nederland met 3-2 en werd groepswinnaar. De mooiste overwinning herinneren we ons uit het EK van 2008. Een wervelend Oranje won met 4-1 van de Fransen die twee jaar eerder nog in de WK-finale stonden. Het betekende plaatsing voor de volgende ronde. Ik raadt u aan onderstaand filmpje even te bekijken en weg te dromen.
  • Wesley Sneijder nam donderdag afscheid van Oranje en is de Nederlander die het vaakst een interland tegen Frankrijk speelde. Liefst vijf keer. Daley Blind en Quincy Promes zouden dat aantal vanavond kunnen evenaren.
  • Naast de Nations Cup staat ook de door Hendrie Schrijft bedachte Nonsense Cup op het spel. De Fransen hielden die afgelopen donderdag in het bezit na een gelijkspel tegen Duitsland.
  • Noem mij gek, naïef of gewoon nationalistisch, maar Nederland wint gewoon in Frankrijk. Het wordt doelpuntrijk. 2-4.Geen opmerkingen: