vrijdag 10 augustus 2018

Kwalificatie Johan Cruijff Schaal van start #222

Kwalificatie Johan Cruijff Schaal van start

Vanavond begint het weer. De altijd zenuwslopende kwalificatiewedstrijden voor de Johan Cruijff Schaal. Het lijkt nog ver weg, want pas in augustus 2019 zal het prestigieuze duel afgewerkt worden, maar de eerste duels voor de kwalificatie zullen dit weekend starten.

PEC Zwolle en SC Heerenveen zullen vanavond het spits afbijten. Twee clubs die het weer dapper zullen proberen, maar eigenlijk al bij voorbaat kansloos zullen zijn. Kwalificatie voor de JC Schaal is namelijk een loodzware opdracht. Alleen de ploeg die over 34 wedstrijden de koploper is van de kwalificatiepoule zal zich plaatsen. Hiervoor lijken Ajax en PSV dit jaar de beste papieren te hebben. Al is eerder gebleken dat ook outsiders al Feyenoord en AZ ook nooit te vroeg afgeschreven moeten worden.

Ajax-trainer Ten Hag is positief over de kwalificatiekansen van zijn ploeg. 'De laatste jaren hebben we ons niet weten te kwalificeren. Dit jaar hebben we fors geïnvesteerd om volgend jaar weer mee te kunnen dingen naar de Johan Cruijff Schaal.' Trainer Mark van Bommel debuteerde dit jaar in de Johan Cruijff Schaal als coach: 'We hebben vorig jaar met bloed, zweet en tranen kwalificatie afgedwongen om het vervolgens na strafschoppen weg te geven. Dat willen we volgend seizoen anders zien. Maar eerst maar weer kwalificeren. Een hele klus!'

Gelukkig is er voor degene die niet eerste in de kwalificatiepoule die Eredivisie genoemd wordt een ontsnappingsroute. Ook via het kwalificatietoernooi KNVB-Beker kan men zich als tweede ploeg plaatsen voor de finale van de Johan Cruijff Schaal. Dit lijkt de kortste route, maar men moet dan wel meerdere knockout-rondes overleven, waarin theoretisch ploegen uit alle competities uit de voetbalpiramide mee kunnen doen. Een hels karwei dus.


Geen opmerkingen: