vrijdag 31 augustus 2018

Deadline Day #243

31 augustus. Het is een datum die ik ook weleens achter de laptop doorbracht waarbij ik continu op F5 drukte om te zien of er al nieuws was. De deadline day. De laatste dag waarin er internationaal nog in spelers gehandeld mag worden.

Natuurlijk worden er op 31 augustus ook heus wel wat succesvolle transfers afgerond. Want ook de transfer van Wayne Rooney van Everton naar Manchester United of de transfer van Mesut Ozil naar Arsenal waren Deadline Day Transfers. Maar de lijst met paniek en alibitransfers is eindeloos. Er schieten mij zoal een paar te binnen.

Soms heb je het van te voren niet eens door. Op 31 augustus 2014 meldde Marc Overmars namens Ajax de komst van de  'ervaren' Niki Zimling. De Deen moest Daley Blind gaan opvolgen. Omdat eerder Christian Poulsen een behoorlijke voltreffer was ging je bijna geloven dat Zimling een aanwinst kon zijn. Niks bleek minder waar. De Deen speelde weinig en als hij dat wel deed kon hij het niveau bij lange na niet aan.

Ajax heeft überhaupt een weinig gelukkige hand in last-minute aanwinsten. Ik hoef u de namen van Kerlon (van de zeehondentruc, google maar) of Teemu Tainio maar te noemen. Moch u het vergeten zijn: Ook zij waren ooit uit de laatste hoge hoed van de transferperiode gekomen.

Ook PSV sloeg een keer een flater. Al de hele dag werd één ding duidelijk gemaakt. Er was iets groots op komst bij PSV. Een nieuwe sterkhouder was op komst. Pas laat in de avond gaf NOS Teletekst duidelijkheid: Michael Ball kwam over van Glasgow Rangers. Op advies van Ronald Waterreus. Ik ga de cijfers niet eens erbij halen: Ball bij PSV werd een aanfluiting.

Het mooiste verhaal zit aan de deadlinetransfer van de nieuwe spits van Feyenoord in 2006. Ik volgde op dat moment een forum van Voetbalzone (toen had ik echt teveel tijd over) en alle namen kwamen voorbij. Dirk Kuijt was vertrokken naar Liverpool en als vervanger werden spitsen van allerlei niveau's genoemd. Ik herinner mij Craig Bellamy, Blaise N'Kufo, Rick Hoogendorp en zelfs Ricky van den Bergh waren potentiële doelwitten. Een enkeling durfde zelfs Europese topnamen te noemen. Ailton werd genoemd. Paolo Wanchope ook. 

Er werd maar één naam niet genoemd. Die avond werd de bij Ajax mislukte Angelos Charisteas in Rotterdam gepresenteerd door Peter Bosz. In niks een Feyenoordspits en dat bleek ook. Het is nooit wat geworden, al kwam dat ook omdat de Griek als ex-Ajacied geen kans heeft gekregen van het legioen. 

Ook nog een goed verhaal: Na de prachtsolo van 22 augustus tegen NAC wist iedereen het allang zeker. Zlatan Ibrahimovic ging weg. Ook omdat hij al een hoop stennis had geschopt en Rafael van der Vaart vermoedelijk opzettelijk geblesseerd had. Juventus kocht hem en Ajax had de opvolger al in huis. Arouna Kone zou komen, maar werd in verband met een hartafwijking afgekeurd. Ajax moest het najaar in zonder waardige vervanger van Zlatan en Kone zou niet veel later bij PSV tekenen en daar toch echt topsport bedrijven. Wie Ajax die winter alsnog haalde als vervanger van Ibrahimovic? Angelos Charisteas.

Vandaag hoeft u echter niet al te hoge verwachtingen te hebben. De Engelse en Italiaanse voetbalclubs hebben het verstandige besluit genomen om de transfermarkt al te sluiten bij het starten van de eerste speelronde. Een maatregel waarvan we mogen hopen dat alle Europese landen dit snel overnemen. Vandaag is in Nederland de transfermarkt nog gewoon open. Ajax lijkt uitgekocht te zijn en de kans op een uitgaande transfer lijkt klein. Bij PSV en Feyenoord rommelt er nog voorzichtig wat, wellicht dat zij nog met iets op de proppen komen.

Toch maar even op F5 drukken dus.Geen opmerkingen: