donderdag 16 augustus 2018

Boekenwurm (5): Deal #228

Deal - Michel van Egmond

Vooruit. Ik loop wat achter in wat betreft het bloggen over de boeken die ik gelezen heb. Na de wat zwaardere kost van Dan Brown was het tijdens mijn vakantie begin juni tijd voor wat lichters.

Deal! Het volgende 'meesterwerk' van Michiel van Egmond. Ik was wel benieuwd, want ik had ook Gijp (waar ik op den duur moe werd van het eeuwige relativeren van Gijpie) en Kieft (waar ik op den duur moe werd van het feit dat Kieft overal moe van werd) gelezen. Boeken die net iets te lang leken te duren. Topshow daarentegen kon ik geen genoeg van krijgen.


Een boek als Deal is natuurlijk de ultieme vakantiekost als het om boeken gaat. Het leest lekker weg en je hoeft nauwelijks na te denken. Past bij de gemiddelde vakantieganger.

En het mag gezegd: Deal was de moeite waard. Het gaat over de beroemde spelersmakelaar Rob Jansen. Michiel van Egmond beschrijft een aantal weken uit zijn werkende leven waarin hij per vliegtuig van Europese stad naar Europese stad en van topspeler naar topspeler vliegt. Het is denk ik ook één van de weinigen of misschien wel de eerste spelersmakelaar die een inkijk geeft in zijn werkzaamheden. 

Anekdotes over de manier waarop Dennis Bergkamp van Ajax naar Inter werd gehaald en het cadeau dat Edwin van der Sar bij zijn transfer naar Fulham van clubeigenaar Mohamed El Fayed kreeg zijn boeiend voor de gemiddelde voetballiefhebber. Ook leuk: De Blindjes gingen naar aanleiding van dit boek weg bij Jansen. Ze vonden dat er teveel openbaar was gemaakt. Dat leek onzin, maar persoonlijk begreep ik het wel. Vooral Daley Blind werd, weliswaar tussen de regels door, weggezet als een tweederangs voetballer die door Jansen tot het genante aan toe en zonder succes aangeboden werd bij de Europese (sub)top. 

Kort samengevat: Verwacht geen hoogstaande literatuur, maar het is zeker de moeite waard. Zeker als je van voetbal houdt en iets wil lezen waarbij de gedachten op nul kunnen.

Koop bij bol.com

Geen opmerkingen: