woensdag 4 juli 2018

Favoriet WK-Moment #185

Dennis Bergkamp statue

Nu het Wereldkampioenschap in de knock-outfase is belandt en er dagelijks weer voetbalhistorie geschreven wordt, waar we het over een paar jaar nog over zullen hebben vroeg ik mij af wat nu het ultieme WK-moment is voor mij.

Hoewel ik van al het voetbal kan genieten staat natuurlijk vast dat mijn favoriete WK-moment natuurlijk eentje van Oranjemakelij moet zijn. Het Nederlands elftal biedt tenslotte ook een groots assortiment als het gaat om historische momenten.

Een aantal opties suizen door mijn voetbalbol. Natuurlijk de WK's van 1974 en 1978. Maar hoewel Youtube gewillig is en de verhalen van de overlevering ook kun je natuurlijk niet een WK-moment kiezen waarbij je nog niet eens geboren was. Dus de paal van Rensenbrink en de strafschop van Neeskens vallen af. 

In 2014 hadden we natuurlijk een WK met veel unieke momenten. De goal van Robin van Persie tegen Spanje? Zeker een optie, maar wel erg vroeg in het toernooi waarbij de belangen relatief gezien nog laag waren. De wissel van Jasper Cillessen voor Tim Krul in de kwartfinale? Staat in de top-3, maar voldoet nog niet helemaal.

Ook het WK van 2010 staat bol van de kanshebbers. De overwinning tegen Brazilie in de kwartfinale bijvoorbeeld. De kopbal van Wesley Sneijder. Staand op het Rode Torenplein in Zwolle. Veel bier, veel zon en nog veel meer gezelligheid. Of een paar dagen later de wonderschone openingstreffer van Giovanni van Bronckhorst tegen Uruguay in de halve finale.

Allemaal momenten die bij een gemiddelde Youtube-avond zomaar weer terug kunnen komen. Maar het haalt het allemaal niet bij dat ene moment dat velen zullen kiezen. Echt origineel ben ik dus niet. De lange pass, de aanname, de kapbeweging en het afwerken. En de schreeuwende Jack van Gelder.

Marseille, Stade Velodrome, 4 juli 1998. Het is de kwartfinale tussen Nederland en Argentinie. Bij een 1-1 stand is daar de lange bal van Frank de Boer op Dennis Bergkamp die na een weergaloze aanname en kapbeweging koeltjes afrondt. Een van de mooiste WK-treffers ooit.

Het blijft natuurlijk arbitrair, maar het moment waarop het gebeurd en de manier waarop maken het extra bijzonder. Daarnaast zal het ook de manier zijn waarop je als 11-jarige voetbal beleefd wat deze treffer zo onvergetelijk maakt. 

En het is vandaag ook nog eens 20 jaar geleden dat dit wonder zich voltrok. Ik zeg: Kijk en geniet!

Geen opmerkingen: