dinsdag 5 juni 2018

Hattemweek: Dinsdag #156

Klimmuur Nationaal Kamp Hattem
Zomaar een activiteit op de dinsdag
Foto: Leidy Janssen 
En dan is het alweer dinsdag in Hattem. Nou ja, niet alleen in Hattem natuurlijk. Maar ik probeer te zeggen dat de maandag voorbij is gevlogen.

Toen ik als klein tienertje mijn schoolkamp in Hattem meemaakte stond de dinsdag bekend als een loodzware dag. Namelijk de dag dat de lussentocht gelopen wordt! Veel van mijn lezers zullen deze tocht kennen.

Een speurtocht, die verdeeld over de dag en in vier routes gelopen werd. Aan de hand van paaltjes moest je de weg zien te vinden. Uiteraard samen met je groepje. Ondertussen posten met activiteiten. 

Hagel, sneeuw, onweer, wind, regen of gewoon zon. Er moest gelopen worden. Een ware uitdaging voor de jonge tieners. Ik weet nog dat ik 's avonds in mijn tent als een blok in slaap viel.

Leuke anekdote 'uit mijn tijd' is nog dat één van de kinderen de paaltjes uit de grond trok. De Kampleiding had echter de paaltjes geverfd en checkte vervolgens de handen van de kinderen. Eén van de kinderen had inderdaad verf aan zijn handen. Zijn verklaring? 'Ik wilde even mijn veters strikken en toen leunde ik op één van de paaltjes.' Zijn verklaring bleek niet waterdicht toen wij een blik op zijn schoenen worpen. De beste jongen had laarzen aan.

Gelukkig is de lussentocht wel enigszins geëvolueerd. Er wordt nu vaak gekozen voor twee lussen en een activiteitenplek. En de activiteiten zijn niet mis. Boogschieten, tokkelbanen of klimmuren. Bizar hoe een kleine organisatie dergelijke activiteiten op de been kan brengen.

Wat traditioneel ook de dinsdag toebehoort is de Kampvuuravond. Een avond waarin iedereen met zijn of haar school een toneelstukje opvoert. Superspannend. Ik herinner mij dat dit ooit mijn allereerste toneelervaring geweest moet zijn.

Vanavond gaan weer meer dan 300 kinderen naar hun tent. Moe van de inspanningen van een drukke dag en misschien wel met hun eerste toneelervaring op zak.

Nationaal Kamp Hattem verlegt grenzen. Ook vandaag weer.

Geen opmerkingen: