zondag 3 juni 2018

10x Nederland tegen Italie #154

10x Nederland tegen ItalieMorgen treden Italië en Nederland tegen aan. Twee voetbalgrootmachten die zichzelf nu terugvinden als elkaars WK-loze sparringpartners. Morgen heb ik belangrijkere zaken om over te bloggen, dus daarom vandaag al tien leuke wetenswaardigheidjes over het nu en vroeger van deze interland.
  • Nederland en Italie treffen elkaar morgen voor de eenentwintigste keer en troffen elkaar dus 20 maal eerder. De balans is behoorlijk in het voordeel van de Italianen. Zij wonnen liefst negen keer. Acht keer bleef het onbelist. Drie maal stapte Oranje als winnaar van het veld.
  • Het allereerste duel vond al plaats in 1920. Op 13 mei werd het in een vriendschappelijk duel 1-1. Dé Kessler zette oranje,  vlak voor rust op voorsprong. Een zekere Enrico Sardi maakte er in minuut 88 een 1-1 gelijkspel.
  • De mooiste overwinning moet ons allemaal nog helder op het netvlies staan. In een wervelende groepsfase van het EK 2008 werd naast Frankrijk en Roemenie ook Italië weggevaagd. Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst zorgden voor de doelpuntenproductie van de met 3-0 gewonnen wedstrijd.
  • Van Basten vermoordt Vlaar was de kop in november 2005 nadat Italië in de Amsterdam Arena met 1-3 vriendschappelijk had gezegevierd. Ryan Babel had Oranje nog op 1-0 voorsprong gezet. Daarna was het de beurt aan Italië. Vlaar, als zeer jonge AZ-verdediger in de basis, viel pijnlijk door de mand en maakte zelfs een eigen doelpunt. Niet Vlaar werd hierop afgerekend, maar bondscoach Marco van Basten kreeg bakken kritiek over zich heen. Men vond dat hij nooit opgesteld had mogen worden.
  • Grootste nederlaag leed Oranje tegen Italie in 1979. Doelman Piet Schrijvers moest drie keer vissen. Doelpuntenmakers waren Betegga, Rossi en Tardelli. Nederland scoorde niet. Gelukkig was het maar vriendschappelijk.
  • Op 4 september 2014 gingen we er even lekker voor zitten. Nederland had tegen de verwachting in het podium gehaald op het WK in Brazilië en de nieuwe bondscoach Guus Hiddink ging dit succes verder uitbouwen. Na 10 minuten stond Nederland 2-0 achter in het Stadio San Nicola en had Bruno Martins Indi het veld al met rood verlaten. Het bleek de opmaat voor een zwarte Oranjeperiode waar we nu, anno 2018, heel voorzichtig uit proberen te kruipen.
  • Nederland mag dan vriendschappelijk niet altijd evenveel in te brengen hebben tegen de Italianen, als het er echt om gaat slaan we toch toe. Dat was dus in 2008 en ook op het WK van 1978 waren 'we' met 2-1 te sterk. Leuk detail: Ernie Brandts maakte daar de 0-1 én de 1-1 (inderdaad, de eerste was een eigen doelpunt). Arie Haan hielp Oranje aan de zege.
  • Op het enige Mini-WK ooit gehouden speelde Oranje ook tegen Italië. In een wedstrijd die er niet meer echt toedeed werd het 1-1. Doelpunt voor de Italianen kwam van Carlo Ancelotti. Jan Peters zette de eindstand op het scorebord en is daarmee de enige Nederland die scoorde op het mini-WK
  • En dan natuurlijk nog dat pikzwarte hoofdstuk. De halve finale van Euro2000 in Nederland en Belgie. In de Amsterdam Arena is Nederland de grote favoriet. Het mist echter tegen een tiental Italianen bakken vol kansen en twee strafschoppen (Frank de Boer en Patrick Kluivert). Het blijft echter 0-0 en Nederland faalt bij de strafschoppen hopeloos. Frank de Boer (opnieuw), Jaap Stam en Paul Bosvelt missen tegenover doelman Fransesco Toldo en dompelden daarmee Nederland in oranjerouw.
  • De laatste interland tussen Italië en Nederland eindigde in 1-2 voor de Italianen (28 maart, vriendschappelijk duel). Dat gaan we morgenavond even rechtzetten. Het wordt 1-2 voor Nederland. Hoezee!

Geen opmerkingen: