woensdag 21 maart 2018

Raadgevend referendum #80

Nee voor Raadgevend Referendum
Vandaag zijn zowel de gemeenteraadsverkiezingen als het raadgevend referendum met als onderwerp de zogenoemde Sleepwet. Wat betreft het eerste onderwerp ga ik uiteraard stemmen

Een paar jaar geleden hadden we het Oekraïnereferendum. Ook daar kwam ik niet uit.

Ik probeerde mij goed voor te laten lichten. Natuurlijk waren er de uitgebreide voorlichtingen van het voor,- en tegenkamp. Voor beide viel er wat te zeggen. Maar logisch ook. Beide kampen hadden gelikte strategiën ontwikkeld om hun belang zo goed mogelijk bij de (zwevende) kiezers te leggen. 

In mijn omgeving hoorde ik echt bizarre onderbouwingen.
'Ik stem voor, het is zo zielig voor mijn werkster. Die komt uit Oekraïne'
Of: 'Tegenstemmen. Je moet Poetin nooit tegen de haren instrijken'

En toen wist ik het. Dit soort referenda (buiten de discussie over de rechtsgeldigheid daarvan) moeten lekker niet gehouden worden. Je moet mensen die geen verstand van de materie hebben hier niet over laten beslissen. En ik heb nu eenmaal het gevoel dat het gros van de stemgerechtigden niet voldoe weet waarover gestemd gaat worden. En dal zal ook elk referendum zo zijn. Ook nu met de sleepwet.

En natuurlijk zijn er mensen die zich tot in de details hebben laten informeren over de betreffende onderwerpen. Maar hopelijk realiseert men zich dan nog steeds dat er ook een heleboel stembiljetten met een volledig ongefundeerde stem de stembus ingaan.

Een blanco stem? Dat zeker niet, want dan draag je juist bij aan de opkomst.

Ik stem dus niet. Bij een opkomst minder dan 30% wordt het referendum ongeldig verklaard. Vind ik de beste optie. We hebben politici gekozen en dat zijn nou precies de mensen die de beslissingen hierover moeten nemen. 


Geen opmerkingen: