maandag 19 maart 2018

OranjeMachine #78

Shirt Nederlands ElftalVandaag komt het Nederlands Elftal bij elkaar. De eerste keer onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman. We moeten nog even door de zure oranjeappel heen deze zomer, maar in de tussentijd moeten we alvast toewerken naar een succesvolle kwalificatiecampagne.

Dat wordt interessant, want het wordt voor het eerst dat het Nederlands elftal echt aan een team moet gaan bouwen. Er waren immers tijden dat onze spelers allemaal in de Europese top-8 uitkwamen en dat de bondscoach alleen maar wat willekeurige namen op papier hoefde te zetten. Het winnen ging vervolgens wel vanzelf.

Die tijd is geweest. Bij de ploegen die structureel in de Europese top-8 actief zijn staan alleen een reservekeeper (Cillessen) en een ex-international die op zijn laatste, overigens nog prima functionerende, benen loopt (Robben). Natuurlijk weet ik dat ook Liverpool dit jaar zich bij de laatste acht in de Champions League gevoegd heeft. Fijn voor Wijnaldum en Van Dijk. Laten we hopen dat het structureel is met dank aan dit tweetal.

Tot die tijd moet Ronald Koeman in tegenstelling tot zijn voorgangers, of waar zijn voorgangers nog van in de veronderstelling waren, bouwen aan een team. Spelers die strijden voor elke centimeter. Geen van de oranjespelers kan namelijk teren op enkel talent. We oefenen volgende week tegen Engeland en Portugal. Lichtpuntjes zijn er altijd te vinden, maar in principe hebben beide ploegen op elke positie een betere speler als het Nederlands elftal.

Daarom is het selectiebeleid niet zo raar. Ik ben ook benieuwd naar de opstelling. Ik heb niet echt verstand van tactiek, maar ik zou terugvallen op 4-2-3-1. Een viermansverdediging met daarvoor een controlerend blok van twee man. Maar Koeman gaat waarschijnlijk voor 4-3-3. Of misschien met oog op de tegenstanders in de Nations League (Frankrijk, Duitsland) zelfs voor een vijfmansverdediging. Ach, het is ook net hoe je de formaties uitlegt...

Hoe dan ook. Koeman moet in elk geval kiezen voor degene die net iets meer geven als de rest. Durft hij het aan met Marten de Roon? Kenny Tete lijkt mij de beste rechtsback, maar is Hans Hateboer misschien meer de speler waar je op kan bouwen? Hoe gebruik je Memphis Depay? Enige zekerheid lijkt mij Bas Dost. Als die nu nog geen basisplek krijgt. Maar daaronder Weghorst. Waarom niet Luuk de Jong of Huntelaar?

Ik ben Oranjesupporter en zelfs in de tijd dat de debacles ons om de oren vlogen kijk ik uit naar elk oranjeduel. Ook nu weer. Het wordt niet makkelijk, maar ik zie de oranjetoekomst positief tegemoet (nu niet te enthousiast worden, dat deed ik ook in aanloop naar het EK2016 en het WK2018). 

Koeman gaat een oranjemachine bouwen.

Hup Holland Hup!

Geen opmerkingen: